StoryEditor

Kalamita ochromila krajinu

01.01.2006, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR
Snehová kalamita, ktorá cez víkend zasiahla aj Slovensko, si vyžiadala niekoľko ľudských životov. Spôsobila veľké problémy najmä motoristom, ale aj cestárom a dopravcom. Najhoršia situácia bola na Kysuciach a Orave, kde napadlo takmer pol metra snehu.

Snehová kalamita, ktorá cez víkend zasiahla aj Slovensko, si vyžiadala niekoľko ľudských životov. Spôsobila veľké problémy najmä motoristom, ale aj cestárom a dopravcom. Najhoršia situácia bola na Kysuciach a Orave, kde napadlo takmer pol metra snehu. Na cestu medzi Žilinou a Vrútkami a na horský priechod cez Šturec padali lavíny. Ešte včera bola od sveta odrezaná približne tisícka ľudí v niektorých obciach v okrese Čadca. Tamojší obvodný úrad musel dokonca vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Množstvo snehu stále spôsobuje padanie stromov, ktoré bránia cestnej premávke. Situáciu komplikujú aj skrížené kamióny. Polícia vyzvala vodičov, aby na zasnežených cestách nepredbiehali a do auta si zobrali teplé oblečenie, termosky s horúcimi nápojmi a trvanlivé potraviny.
Nepriaznivé počasie spôsobilo problémy aj na juhu Slovenska. Bez elektrického prúdu sa ocitla takmer polovica Komárna, na odstránení poruchy pracovali čaty technikov. Výpadky počítačov, e-mailov a faxov sa okamžite prejavili náporom na mobilné komunikačné siete. Tie boli po čase preťažené. Kalamita neobišla ani Bratislavu a jej okolie. Niekoľko dní bol neprejazdný úsek Blatná na Ostrove - Trnávka, podobná situácia bola na trase Pernek - Kuchyňa pri Malackách.
Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií ako správca dopravnej infraštruktúry vyzvalo občanov Slovenska, aby vzhľadom na kritický stav cestnej a železničnej siete, postihnutej snehovou kalamitou, radšej nikam necestovali. K výzve sa pripojili aj krízové štáby železníc, Národnej diaľničnej spoločnosti a Slovenskej správy ciest. Následky dopravných nehôd odstraňovali tisícky policajtov a hasičov za pomoci ťažkej techniky - špecializovaných tankov a žeriavov. Problémové zostali niektoré cesty druhej a tretej triedy. Všetky diaľnice a cesty prvej triedy sú už prejazdné.

01 - Modified: 2003-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalší krok pri rozširovaní
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 11:43