StoryEditor

Noc s Dzurindom: humoristi a ministerka s medveďom

19.06.2006, 00:00
Premiér a predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda prichádza do centrály svojej strany v bratislavskom Ružinove necelú polhodinu pred desiatou večer. Vystúpi z vládneho bavoráka, počká na manželku a spolu sa blížia k skupine čakajúcich novinárov.

Premiér a predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda prichádza do centrály svojej strany v bratislavskom Ružinove necelú polhodinu pred desiatou večer. Vystúpi z vládneho bavoráka, počká na manželku a spolu sa blížia k skupine čakajúcich novinárov. "Máme niekoľko minút do skončenia parlamentných volieb, a to pre nás politikov je vždy taká chvíľa, keď napätie vrcholí." Skúsenému politikovi sa v sobotu večer naozaj len veľmi ťažko maskuje vnútorná nervozita.

Ovácie "na poschodí"
Na rozdiel od volebnej noci spred štyroch rokov sú politici "schovaní" na poschodí, kam novinári nemajú prístup. O desiatej prichádza k novinárom podpredseda strany Milan Hort - účasť odhaduje nad 50 percent, k predbežným výsledkom sa vyjadriť nechce. Desiatky slovenských aj zahraničných novinárov netrpezlivo čakajú na pol jedenástu, keď volebné odhady zverejní televízia Markíza. Prekvapujúcich 19 percent pre Dzurindovu úniu vyvolá búrlivé ovácie, ktoré sa ozývajú v každom kúte kultúrneho domu. Poslanci a kandidáti zrazu akosi ochotnejšie zablúdia aj dole medzi novinárov. "Je to veľmi milé prekvapenie, nechajme, nech to vyzreje do reálneho výsledku," hovorí poslanec Tomáš Galbavý.

SNS? Radšej komunistov...
Krátko pred polnocou prichádza na návštevu minister kultúry Rudolf Chmel. Pred "kulturákom" fajčí humorista Rasťo Piško. Spolu s kolegom Štefanom Skrúcaným, ktorý moderoval predvolebné mítingy SDKÚ, prišli podporiť svoju priateľku - ministerku Ivetu Radičovú. "Je to v poriadku, len tí narodniari ma hnevajú, to som nečakal, že majú na Slovensku takú podporu, radšej sa mohli do parlamentu dostať komunisti - tí sú neškodní," hodnotí Piško.
Asi hodinu po polnoci všetci traja odchádzajú, Iveta Radičová si nesie veľkého plyšového medveďa. "Obehol s nami celé Slovensko. Sedel skromne na tribúne, nikto si ho nevšímal, iba ja. Dnes ma milo prekvapil náš štáb a venovali mi ho." Premiér sleduje vývoj zavretý vo svojej kancelárii. Podpredseda SDKÚ a minister financií Ivan Mikloš uvoľnene diškuruje s mladými zamestnankyňami straníckej centrály - v jednej ruke pohár s vínom, v druhej cigareta.

"Ježkovi voči!"
Vonku svitá. Aj keď sa únia už dlhší čas drží "len" na 17,5 percenta, nálada neklesá. Čaká sa ešte na "bratislavské" výsledky, ktoré by mali podľa prognóz mali únii pomôcť. Zrazu sa razantným krokom blíži hovorca strany Martin Maťko. "Už máme osemnásť! Ježkovi voči!" Politici vstávajú, gratulujú si, objímajú sa. Späť k obrazovkám ich pritiahne predseda Smeru-SD Robert Fico so svojím prvým vystúpením pred novinármi. "To je hrozné, ako sa tvári. Toto je víťaz volieb?" komentujú Ficov prejav jeho oponenti.
Je takmer pol šiestej ráno, prichádza Mikuláš Dzurinda - vyzerá spokojne a uvoľnene, na jeho tvári niet po napätí spred ôsmich hodín ani stopy. "Platí aj teraz, čo platilo včera, že ak vydržíme spolu s KDH a SMK, tak je šanca postarať sa o programovú kontinuitu."
Novinári na prízemí si na premiéra a predsedu strany s prekvapujúco vysokým výsledkom musia ešte chvíľu počkať. Prichádza krátko pred šiestou. "Naša konečná spokojnosť bude závisieť od toho, či sa podarí zostaviť vládu, ktorá bude garantom kontinuity." Hovorí s nadšením a odhodlaním spraviť všetko pre pravicovú vládu. "V týchto číslach okolo 17 - 18 som síce uvažoval, ale neodvážil som sa ich tipovať," prezradí spokojný Mikloš. Dzurinda prizná, že odchádza "s istou mierou úľavy". Centrálu opúšťa ráno krátko pred pol siedmou.

Výsledok volieb je známy. Čísla prekonali očakávania. Snímka hn/Štefan Laktiš
Opustený medveď našiel nový domov. "Stane sa členom našej rodiny," vyhlásila bez zaváhania Iveta Radičová. Snímka hn/Štefan Laktiš

01 - Modified: 2003-03-12 21:54:57 - Feat.: 0 - Title: Zásielkový obchod odoláva konkurencii 02 - Modified: 2003-03-12 21:59:50 - Feat.: 0 - Title: Milióny eur na podporu regionálneho rozvoja 03 - Modified: 2003-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko 04 - Modified: 2003-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kritika procesu proti Öcalanovi
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 13:28