StoryEditor

Cieľ spravodajstva STV - sledovanosť 15 percent

22.08.2005, 00:00
Profesionálne, dôveryhodné a objektívne spravodajstvo. Sledovanosť na úrovni 12 až 15 percent. To všetko očakáva vedenie STV od nového šéfredaktora spravodajstva Rolanda Kyšku.

Profesionálne, dôveryhodné a objektívne spravodajstvo. Sledovanosť na úrovni 12 až 15 percent. To všetko očakáva vedenie STV od nového šéfredaktora spravodajstva Rolanda Kyšku. "Má jasné zadanie," zdôraznil pre HN člen manažmentu STV Branislav Zahradník. Doterajší redaktor publicistickej relácie Reportéri tak na tomto poste po necelých štyroch mesiacoch vystrieda Eduarda Žitňanského, ktorý v apríli tohto roka nahradil Ivana Jandu. Počas šéfovania Richarda Rybníčka je to už štvrtá výmena. Dôvod? Nízka sledovanosť hlavnej spravodajskej relácie STV. Tá s desiatimi percentami (priemer) zaostáva za obidvoma hlavnými konkurentmi - TV Markíza s 19 a TV JOJ 11,2 percenta.
Podľa člena Rady STV Bohumíra Bobockého časté zmeny v spravodajstve svedčia o nestabilite a chaose. "Vo všeobecnosti nemám dôveru ani k chlapovi, ktorý často mení frajerky." Šéf rady Miroslav Kollár verí, že táto voľba už bude úspešná. "Nedá sa donekonečna ísť metódou pokusov a omylov." Člen mediálneho výboru NR SR Dušan Čaplovič (Smer-SD) zašiel ešte ďalej - zmena vedenia mu zaváňa snahou nepriamo ovplyvniť spravodajstvo. "STV je priaznivo naklonená politickej strane KDH," vyhlásil doslova. Kresťanskí demokrati to odmietajú. "Televízia nám v žiadnom prípade nenadŕža," vylučuje poslankyňa KDH Mária Demeterová.
Dosiahnutie 15-percentnej sledovanosti má podľa členov Rady STV dlhodobý horizont. "Je to otázka budovania imidžu, serióznej povesti, profesionálneho tímu. A to ešte nemáte zaručené, že to slovenský divák ocení," povedal Kollár pre HN. Viac divákov chce STV prilákať aj prostredníctvom bulváru. Pred hlavnými správami bude od septembra vysielať bulvárny magazín Blesk. "Nebude ho pripravovať redakcia spravodajstva, ale nová samostatná redakcia," dodáva Zahradník. Čaplovič to považuje za absurdné. "Nemá to nič spoločné s verejnoprávnosťou." Ak sa takáto relácia má stať výkladnou skriňou STV, podľa Bobockého si Rybníček "asi pomýlil inštitúciu". Bulvárny Blesk bude STV pripravovať v spolupráci s denníkom Nový čas. Podľa Zahradníka si táto spolupráca nevyžiada žiadne finančné náklady, dokonca nebude mať ani zmluvný základ.

Ďalšie zmeny v STV
- prepustili štyroch redaktorov spravodajstva a troch kameramanov
- zrušili 5-minútové denné správy o 12.00 h, nahradí ich nová polhodinová spravodajská relácia Ranné správy (denne od 6:30 h)
- chystajú sa zmeny aj na postoch moderátorov

Šéfredaktori spravodajstva STV
Tibor Búza - 1998 až september 2000
Viera Krúpová - január 2001 až september 2003
Richard Rybníček - ako ústredný riaditeľ dočasne viedol spravodajstvo do konca roka 2003 (šéfeditorom bol Branislav Zvara)
Ivan Janda - január 2004 až apríl 2005
Eduard Žitňanský - apríl 2005 až júl 2005

01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lacný luxus v New Yorku
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 06:43