StoryEditor

Česko môže byť daňovým rajom

04.05.2007, 00:00
Susedná Česká republika sa možno stane daňovým rajom. Ak by sa podarilo presadiť návrh exministra financií Vlastimila Tlustého, naši západní susedia by platili len 12 percentnú daň z príjmu. Svoju predstavu o daniach predstavil včera na sneme ODS.

Je však postavená na základoch reformy z dielne Richarda Sulíka, ktorú premiér Robert Fico zmietol zo stola. Zmena by mala nastať aj pri dani z pridanej hodnoty. Ostala by dvojitá, ale zmenila by sa jej výška. Znížená sadzba by sa zvýšila z päť na deväť percent, a vyššia by sa znížila na 17.

Fico proti, Česi za
Čo sa nepáčilo sociálnym demokratom na Slovensku, prijal snem pravicovej ODS s nadšením a zožal búrlivý potlesk. Predstava Tlustého je identická s tým, čo predstavil minulý týždeň u nás Richard Sulík. Zrušenie 363 výnimiek zo zákona o dani z príjmov by umožnilo zníženie dane z príjmov fyzických, ako aj právnických osôb na 12 percent. Tlustý však chce ponechať 35 výnimiek. Podľa prepočtov by tieto opatrenia mali neutrálny vplyv na štátny rozpočet. To znamená, že deficit verejných financií by sa nezmenil a obyvateľstvo, ako aj firmy by platili nižšie dane.

V porovnaní s daňovou reformou predstavenou českým ministrom financií Miroslavom Kalouskom by sa 12-percentná daň platila z hrubej mzdy. Návrh z dielne KDÚ-ČSL (Kalousek je jej nominantom) predpokladá 15-percentnú daň zo superhrubej mzdy, teda z hrubej mzdy zvýšenej o odvody.

Plus pre ekonomiku
"Zníženie daní by prispelo k vyššiemu rastu HDP, ako máme možnosť sledovať v susednom Slovensku. Navyše možno predpokladať, že daňová optimalizácia, ktorú firmy robia za účelom nižšieho platenia daní, bude zbytočná," zdôvodnil Tlustý.

Český premiér Mirek Topolánek považuje Tlustého materiál za veľmi zaujímavý, ale pripomenul situáciu v parlamente, ktorý je parlamentom kompromisov. V ňom má Topolánkova vláda 100 poslancov z 200 a s dvoma poslancami ma podpísanú dohodu o spolupráci. "Navyše všetky výnimky, ktoré sa dostali do zákona, budú jednotlivé lobistické skupiny brániť," uviedol Topolánek.

Väčší pokles dane

V roku 2003, kedy bola pripravovaná daňová reforma na Slovensku, pôvodná legislatíva v oblasti dane z príjmov nebola taká komplikovaná, ako je v súčasnosti v Česku. "Ak by to vláda a následne parlament schválili, skok by bol výraznejší, a preto si môžu dovoliť nižšiu sadzu dane, ako je na Slovensku," zdôvodnil Richard Sulík.
01 - Modified: 2003-05-16 10:14:59 - Feat.: 0 - Title: Ševčík: Rozvíjať sa bude oblasť produktov 02 - Modified: 2003-05-16 10:17:24 - Feat.: 0 - Title: Hypotéku predražia aj bankové poplatky 03 - Modified: 2003-05-16 10:41:17 - Feat.: 0 - Title: Aký úrok na hypoúver by ste v banke dostali?
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:47