StoryEditor

Pri Topoľčanoch vyrastie obrovská "baliareň" piva

30.12.2007, 23:00

Americký koncern Crown postaví na Slovensku obrovskú plechovkáreň na pivo. Dvorný dodávateľ obalov pre globálnu pivovarnícku skupinu SABMiller doň v dvoch etapách investuje 95 miliónov eur, čo je v prepočte asi 3,2 miliardy korún. Exkluzívne pre HN to potvrdil Milan Staňo, slovenský obchodný radca v Aténach, kde má Crown svoje regionálne zastúpenie.
Plechovkáreň s plánovanou finálnou kapacitou 720 miliónov hliníkových obalov ročne nebude zďaleka určená len pre malý slovenský trh, hoci aj u nás má SABMiller pivovary v Topoľčanoch a v Prešove, ktorých produkciu dnes musí baliť do plechu v Poľsku a Maďarsku. Crown počíta so Slovenskom ako s centrom plechovkovania piva pre ruský trh, ktorý je po Číne, USA, Nemecku a Brazílii piatym najväčším na svete.
Staňo spresnil, že okrem Slovenska boli v hre o veľkú investíciu aj Rusko a Maďarsko. "Dnes všetko nasvedčuje tomu, že americký investor spustí výrobu v okruhu sto kilometrov od Topoľčian," prezradil obchodný radca a dodal, že výroba plechoviek sa bude zvyšovať postupne zo štartovacích 300 miliónov kusov ročne.

01 - Modified: 2003-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Víťazný double pre tím BMW-Williams
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 17:40