StoryEditor

SLK žiada vládu o zvýšenie platov lekárov

12.09.2007, 09:55
Autor:
SITASITA
Rada Slovenskej lekárskej komory upozorňuje, že novela Zákonníka práce zníži výkonnosť zdravotníckych zariadení. Informoval o tom prezident SLK Milan Dragula, Rada SLK prijala stanovisko, v ktorom vládu varuje, že príjmy zdravotníckych zariadení sa znížia, vzrastie počet čakateľov a hrozí pokles kvality starostlivosti.

"Na udržanie výkonnosti zdravotníckych zariadení treba ihneď zamestnať značné množstvo odborníkov, ktorí však pri momentálnom spôsobe odmeňovania nie sú na slovenskom trhu práce k dispozícii," konštatuje Rada SLK v stanovisku.
Ako rada SLK uvádza, riešenie tohto stavu, ktoré je na pleciach exekutívy SR, mešká. Za mimoriadne naliehavé považuje vyriešenie otázky odmeňovania lekárov pri zmene organizácie ich práce. Zavedením novelizovaného Zákonníka práce klesol počet nadčasových hodín zamestnancov, čo vyústi do výrazného poklesom príjmu lekárov. "Toto odkrýva podstatu ich doterajšieho odmeňovania, kde podstatnú časť tvoril príjem za nadčasové hodiny. Preto ťažisko finančného ohodnotenia práce lekára vidíme v podstatnom navýšení čistej mesačnej mzdy, ak chceme predísť napätiu v oblasti poskytovania ústavnej zdravotnej starostlivosti a pokračovaniu odchodu kvalifikovaných lekárov do zahraničia," tlmočil stanovisko Rady SLK Dragula. SLK preto žiada vládu, aby v spolupráci s Lekárskym odborovým združením urgentne vyriešila tento problém tak, aby sa predišlo poklesu príjmov lekárov.

01 - Modified: 2003-06-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Saxa odstúpil
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 14:46