StoryEditor

HZDS tvrdí, že Fico porušuje koaličnú zmluvu

23.11.2007, 07:30
Autor:
SITASITA
Koaličná zmluva bola vo viacerých bodoch porušená. Povedala to po rokovaní poslaneckého klubu a vedenia ĽS-HZDS v Ružomberku ústredná tajomníčka HZDS Zdenka Kramplová.

Podľa vedenia HZDS predseda vlády Robert Fico návrhom na odvolanie ministra Miroslava Jureňu opäť poruší koaličnú zmluvu. "Aj týmto poruší koaličnú zmluvu," povedala Z. Kramplová. Poslanecký klub rokoval o možnosti odchodu z vládnej koalície, ale záväzné stanovisko poslanci nedali. Na podpore HZDS pre štátny rozpočet sa zatiaľ nič nemení. "Je otázka to, či ostaneme v koalícii alebo budeme opozičnou politickou stranou," dodala Kramplová. O tom, či HZDS ostane v koalícii, budú rozhodovať delegáti mimoriadneho snemu v Ružomberku.
Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa má podporu poslaneckého klubu ĽS-HZDS. "Na základe argumentov, ktoré sme analyzovali, nie je vhodné, aby sme ho odvolávali. Počkáme na rozhodnutie predsedu vlády," povedala Z. Kramplová. O tom, či minister Jureňa odstúpi z funkcie, môžu rozhodnúť stranícke orgány ĽS-HZDS na piatkovom rokovaní. V piatok bude o tom rokovať republikové predstavenstvo a následne aj mimoriadny snem hnutia. Miroslav Jureňa sa má k celej kauze vyjadriť na piatkovej tlačovej besede v Bratislave o 12:15.


Jureňa: Euro a rozpočet sú dôležitejšie

Odchod ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu z postu alebo odchod ĽS-HZDS z koalície. O týchto dvoch scenároch rozhodoval poslanecký klub ľudovcov včera do neskorých večerných hodín v Ružomberku. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) totiž oficiálne vyzval ministra, aby odstúpil z funkcie. Ak tak neurobí, požiada prezidenta Ivana Gašparoviča, aby ho odvolal. S hlavou štátu si dokonca už dohodol aj termín - dnes dopoludnia. Posledný pokus premiéra nájsť so šéfom HZDS Vladimíra Mečiara východisko, bol stredu večer na spoločnom stretnutí v Trenčianskych Tepliciach. "Tieto rokovania neviedli k žiadnemu riešeniu," povedal médiam Fico. Mečiar sa k ich nočnému stretnutiu nevyjadril. Ministra sa do poslednej chvíle vzdať nechcel.

Celý článok >>


Jureňa končí. Určite

Dni Miroslava Jureňu v kresle ministra pôdohospodárstva sú zrátané. Poslanecký klub ĽS-HZDS včera do neskorých nočných hodín v Ružomberku rokoval o tom, ako zareaguje na ultimátum Roberta Fica.
Ten požiadal ĽS-HZDS, aby Jureňu sami stiahli z funkcie. V opačnom prípade pohrozil, že dnes požiada prezidenta Ivana Gašparoviča, aby ministra odvolal. Podľa ústavy by prezident nemusel takejto žiadosti vyhovieť. To je však málo pravdepodobné.
„Vedenie strany ma nominovalo, vedenie má právo rozhodnúť, či odídem dobrovoľne alebo sa strana rozhodne odísť ako celok,“ avizoval pred rokovaním poslaneckého klubu ĽS-HZDS Jureňa.

 

Celý článok >>

 


Prvý, čo vybavil poľnohospodárom maximálne dotácie

Ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu chvália a tiež kritizujú takmer za všetko, čo ako šéf rezortu urobil. Predovšetkým však za dotácie farmárom. „Úspešne sa o ne pričinil. Farmári práve počas jeho vedenia rezortu dostali po prvýkrát maximálne možné priame platby,“ povedal včera pre HN predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec. S vyplácaním týchto peňazí sa má začať už na budúci týždeň. Oravec tiež oceňuje, že Jureňa podporuje „revitalizáciu chovu hovädzieho dobytka, ktorého stavy dlhodobo klesali, ale aj celej živočíšnej a rastlinnej výroby“.
Nie všetci však majú rovnako pozitívny názor. Podľa exministra pôdohospodárstva Zsolta Simona sa Jureňovi síce podarilo získať maximálne možné priame platby, ale „nevnímam to ako jeho úspech. Je to úspech koaličnej ĽS-HZDS.“

 

Celý článok >>

 


Opozícia ide po Robertovi Ficovi

Jeho predchodca, predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda ho včera vyzval, aby odvolal nominantov Smeru-SD v orgánoch fondu a aby verejne sľúbil, že poslanci Smeru budú hlasovať za zverejnenie všetkých pozemkových transakcií v réžii fondu. V opačnom prípade líder SDKÚ navrhne opozičným partnerom a následne parlamentu odvolanie predsedu vlády. "Kauza zďaleka nie je vyriešená. Ani jeden centimeter tej obrovskej štátnej pôdy nie je naspäť, a nie je vyvodená taká politická zodpovednosť, akú si tento obrovský škandál vyžaduje." Fico Dzurindovi odkázal, že v tejto veci nie je vôbec dôležitý a nebude na neho reagovať. "Vidno, že pána Dzurindu ide roztrhnúť od zlosti, že predseda vlády Robert Fico zaujal razantný postoj k škandálu s pozemkami," povedala premiérova hovorkyňa Silvia Glendová.

 

Celý článok >>

 


Vo vládnom programe nemáme tunelovanie

 

Rozhovor. Vicepremiér a podpredseda Smeru Dušan Čaplovič pre HN:

Vedeli ste o stredajšom stretnutí premiéra Roberta Fica a predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara?
Nevedel som, ale, samozrejme, náš pán premiér mal možnosť rokovať a myslím si, že sa rozhodol správne.
Premiér vyzval ministra Jureňu, aby odstúpil z funkcie. Súhlasíte?
Je to rozhodnutie premiéra, konzultované s vedením strany, napokon on vedie túto vládu a nesie plnú zodpovednosť za vládu aj pred parlamentom aj pred občanmi nášho štátu. Považujem to z hľadiska politickej zodpovednosti za správne rozhodnutie.
HZDS trvá na tom, že minister ich dôveru má a nechcú, aby odstúpil z funkcie. Očakávate, že minister premiérovu výzvu aj napriek tomu prijme a odstúpi sám?
Neviem povedať, ako sa rozhodne. Závisí od politickej kultúry, či je schopný prevziať politickú zodpovednosť. Pán minister mal dostatok času, aby tieto škandalózne veci riešil rázne, čo sa nestalo.

Celý rozhovor >>

 


Porota HN Sú riešením vládnej krízy predčasné voľby?

Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500
– Celý problém je o komunikácii. V prvom rade majú koaliční partneri „sedieť“ za jedným stolom a za zatvorenými dverami a hádať sa dovtedy, pokiaľ sa nedohodnú (to ale platí pre každú vládu). Som presvedčený, že tu však chýba komunikácia vo všetkých smeroch.
 Anton Tkáč, olympijský víťaz v cyklistike
– Myslím si, že by to bola veľká škoda, lebo už sú nastavené mechanizmy a zabehnutý určitý systém. Tiež by to nijako neprospelo spoločnosti.
Vašo Patejdl, spevák
– V demokratickom štáte by mali byť zabehnuté isté postupy pre takéto krízové situácie. Tiež sa nepomenúvajú veci správnym spôsobom, lebo jedna vec sú predčasné voľby a druhá, že niekto kradne. Ak niekto kradne, tak väčšinou ide pred súd a potom do basy. Pomenujme si správne pojmy.

 

Autor ankety: Zuzana  Girgišková

 


Prečo musí Jureňa odísť

V utorok 10. apríla podpísal námestník generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu Branislav Bríza (nominant ĽS-HZDS) zmluvu, na základe ktorej štát dal reštituentom pôdu vo Veľkom Slavkove s rozlohou viac ako milión štvorcových metrov. Tu začína príbeh, ktorý „podpílil“ Miroslavovi Jureňovi ministerské kreslo.

 

Celý článok >>

 


Z muža „odnikiaľ“ minister

Miroslav Jureňa študoval na Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre. Od ukončenia štúdia pôsobí v pôdohospodárstve – až do roku 1990 bol hlavným ekonómom JRD Gbely. V roku 1991 začal pôsobiť v podnikateľskej skupine v Senici, najmä v spoločnosti Ress Senica. Pôsobil vo výkonných riadiacich pozíciách, aj ako člen orgánov obchodných spoločností. V čase nástupu do ministerskej funkcie meno Miroslav Jureňa figurovalo v dvoch desiatkach firiem.

 

Celý článok >>

 


Tipujúcich kríza neláka

Zatiaľ čo vo svete tipovanie na pád vlády či výmenu ministrov je predmetom záujmu stávkových kancelárií, na Slovensku podobné témy tipujúcich nelákajú. „V tejto brandži podnikáme sedemnásť rokov a na Slovensku nie je zvykom vypisovať stávky na politické udalosti a špeciálne na takéto významné politické udalosti,“ hovorí prevádzkový riaditeľ stávkovej spoločnosti Nike Roman Berger. Stávky na spoločenské a politické podujatia tento rok neplánuje ani najväčšia stávková kancelária na Slovensku Tipos. „Vypísali sme stávky na výsledky parlamentných volieb v roku 2006 a ten záujem nebol veľký, tak sme od toho upustili,“ povedala pre HN hovorkyňa spoločnosti Barbara Písecká. Marketingový manažér stávkovej spoločnosti DOXX Ján Sgan upozorňuje aj na určité úskalie takéhoto tipovania. „Museli by sme zohnať odborníkov z ekonomickej oblasti, ktorí by vedeli vyčísliť nejakú kurzovú hodnotu na tieto stávky, a to je náročné, preto nad tým ani neuvažujeme.“

 

Celý článok >>

01 - Modified: 2003-06-23 23:58:43 - Feat.: 0 - Title: Jedenásty Art Film potrvá až do soboty 02 - Modified: 2003-06-24 00:01:41 - Feat.: 0 - Title: Neprekročiť hranice zvyku a ustálenosti
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:50