StoryEditor

Ministri vnútra EÚ dali zelenú vstupu 9 štátov do Schengenu

08.11.2007, 10:38
Ministri vnútra 27 členských štátov Európskej únie dnes jednomyseľne podporili rozšírenie v súčasnosti pätnásťčlennej schengenskej zóny o deväť krajín.

Rozhodnutie znamená, že Slovensko, Slovinsko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Česká republika a Malta vstúpia do schengenského priestoru minútu po polnoci 21. decembra. Informovali o tom diplomati v Bruseli pod podmienkou anonymity. Hraničné kontroly na letiskách prestanú platiť v marci na budúci rok. Ministri vnútra EÚ rozhodnutie definitívne schvália 6. decembra po hlasovaní Európskeho parlamentu.
Členmi pätnásťčlennej schengenskej zóny, kde neplatia hraničné kontroly, sú najstaršie členské štáty únie okrem Veľkej Británie a Írska, ako aj nečlenské krajiny Nórsko a Island. Rozhodnutie o rozšírení schengenu nasledovalo po podrobnom vyhodnocovaní trvajúcom viac ako dva roky. Prvú z dvoch podmienok potrebných pre vstup splnilo deväť krajín začiatkom septembra začlenením sa do elektronickej databázy, ktorá umožňuje výmenu informácií o hľadaných osobách, predmetoch a vozidlách. Druhú podmienku, týkajúcu sa bezpečnosti na hraniciach s nečlenskými štátmi únie, označili experti po minuloročných inšpekciách za "vyhovujúcu."
Vstup deviatich nových krajín do schengenu bude ešte schvaľovať Európsky parlament, čo je však považované za formalitu. Ministri vnútra potom 6. decembra definitívne rozhodnutie potvrdia. Bulharsko, Cyprus, Rumunsko a Švajčiarsko, ktoré v roku 2004 podpísalo s EÚ asociačnú dohodu, majú do schengenského priestoru vstúpiť v nadchádzajúcich rokoch.

Schengen môže ovplyniť už túto zimnú sezónu v Tatrách

Vstup Slovenska do Schengenu od januára 2008 môže mať vplyv už na nadchádzajúcu zimnú turistickú sezónu. Vyplynulo to z diskusie slovenských a ukrajinských podnikateľov na nedávnom veľtrhu cestovného ruchu v Kyjeve. Združenie cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry poukazuje na to, že sa skončí obdobie bezplatných víz pre občanov Ukrajiny. Nové slovenské víza by mali stáť 45 EUR, čo zvýši cenu zimnej dovolenky na Slovensku. Na získanie víz treba predložiť relevantné cestovné doklady a uchádzači by mali preukázať, že ani v minulosti nemali problémy s políciou v ktorejkoľvek krajine Schengenskej únie.
Hoteliéri sa obávajú, že administratívne opatrenia môžu odradiť najmä individuálnych turistov. Na druhej strane si uvedomujú, že víza na Slovensko od roku 2008 budú pre Ukrajincov "vstupenkou" do schengenského priestoru, čo si vyžaduje splnenie oveľa prísnejších bezpečnostných kritérií.

Viac v článku >>>

Schengen sťaží život na pohraničí

Vstup Slovenska do schengenského priestoru sťaží život ľuďom na hraniciach s Ukrajinou. Ale pravdepodobne len dočasne. Tak by bolo možné zhrnúť debatu zo včerajšej návštevy ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka u slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča.
Slovensko sa totiž s najväčšou pravdepodobnosťou stane od roku 2008 členom schengenského priestoru. Približne 90-kilometrová hranica s Ukrajinou sa tak stane východnou hranicou zóny voľného pohybu osôb, čo sprísni doterajší pomerne voľný vízový režim medzi Slovenskom a Ukrajinou.
„Slovensko bude musieť v zmysle Schengenskej zmluvy zrušiť doterajšiu zmluvu s Ukrajinou a takisto zrušiť bezplatné víza,“ povedal prezident Ivan Gašparovič. Podľa neho sa však hľadajú možnosti, ako uľahčiť cestovanie v pohraničných oblastiach. „Ide o to, aby občania na oboch stranách, ktorí žijú do vzdialenosti 50 kilometrov od hraníc, nemali vízový režim,“ dodal jeho ukrajinský partner Juščenko. Dodal, že bezplatné víza budú platiť pre určité skupiny ľudí. Dohoda by sa mala podpísať v blízkom čase, kedy presne, však nekonkretizoval.

Viac v článku >>>

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:45