StoryEditor

V fedcupovej nominácii do Plovdivu aj Hantuchová

27.03.2006, 14:54

Kapitán slovenského fedcupového tímu tenistiek Mojmír Mihal nominoval na blížiaci sa turnaj I. skupiny euroafrickej zóny v bulharskom Plovdive (17.-22. 4.) kvarteto Daniela Hantuchová, Ľubomíra Kurhajcová, Magdaléna Rybáriková a Dominika Cibulková. Slovenská jednotka Hantuchová (15. v singlovom rebríčku WTA Tour) by sa mala vo fedcupovom družstve objaviť po troch rokoch, definitívne slovo však ešte nepovedala. "Jej účasť je istá na 90 percent. Konečné stanovisko by mala Daniela oznámiť krátko po skončení svojho účinkovania na turnaji v Miami, kde zatiaľ ešte pokračuje vo štvorhre. Zatiaľ povedala len toľko, že ju môžeme napísať do nominácie," informoval Mojmír Mihal. Hantuchová naposledy reprezentovala vo Fed Cupe v 1. kole svetovej skupiny v roku 2003, keď významne prispela k víťazstvu 3:2 v Nemecku. "S Danielou som bol v kontakte od začiatku môjho pôsobenia pri tíme. Nikdy nevylúčila, žeby nemohla reprezentovať. Argumentoval som, že každý z našich potenciálnych súperov bude mať k dispozícii jednu vyspelú hráčku, čiže jej účasť bude naozaj potrebná. Navyše v čase turnaja euroafrickej zóny v Plovdive sa nehrá žiadne podujatie WTA Tour, takže hráčky majú vlastne voľno," dodal Mihal. K súčasnému stavu v nominácii ešte poznamenal: "Hantuchovú som nominoval ako prvú hráčku, čo je úplne jasné. Dvojkou by však mala byť Rybáriková a to aj napriek mladému veku. Trojkou potom ďalšia juniorka Cibulková. Kurhajcová síce teraz nehrá podľa svojich predstáv a klesla aj na rebríčku, no na druhej strane vie bojovať za tím a môžeme využiť jej skúsenosti ako aj nasadenie do štvorhry." Generálny sekretár STZ Igor Moška povedal, že pôvodný cieľ - postup do ďalšej fázy o účasť v II. svetovej skupine, zostáva v platnosti. Tiež dodal, že súčasná nominácia ešte nie je definitívna a môže sa v nej objaviť napríklad aj rebríčkovo druhá najvyššie postavená Slovenka Martina Suchá, s ktorou zväz ešte rokuje o jej požiadavkách.
Na antukových dvorcoch Lokomotivu Plovdiv bude 17 tímov (Bielorusko, Bulharsko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Veľká Británia, Maďarsko, Izrael, Luxembursko, Holandsko, Rumunsko, Srbsko a Čierna Hora, Slovinsko, JAR, Švédsko, Ukrajina a Slovensko) bojovať o dve postupové miesta do júlovej baráže o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie. Hrať sa bude v troch štvorčlenných a jednej päťčlennej skupine systémom každý s každým. Víťazi skupín sa potom stretnú v boji o dve miestenky do baráže. Pri nasadzovaní do skupín bude osem tímov nasadených. Do úvahy by sa mal brať aktuálny fedcupový rebríček, v ktorom Slovenky figurujú na 7. mieste, najvyššie spomedzi všetkých účastníkov kvalifikačného turnaja. "V Plovdive na Lomotive sme už raz hrali. Bolo to v roku 1996 a nad domácim Bulharskom sme vtedy vyhrali. Kapitánom bol pán Kurhajec, ktorý je teraz trénerom fedcupového tímu," pripomenul Ľubomír Páleník, ktorý bude v Bulharsku vedúcim výpravy.
Slovenky, ktoré sú celkovými víťazkami najprestížnejšej súťaže ženských tenisových tímov z roku 2002, sa vlani prepadli až do regionálnej zóny Fed Cupu. Stalo sa tak po dvoch prehrách, najprv v II. svetovej skupine vo Švajčiarsku (2:3) a potom v barážovom súboji o účasť v II. svetovej skupine v Thajsku (1:4).

Základná informácia o turnaji I. skupiny euroafrickej zóny Pohára federácie 2006 v Plovdive (17.-23. 4.):
miesto konania: TC Lokomotiv Plovdiv (Bulh.)
odlet slovenského tímu: 15. 4. 2006
program: hrá sa každý deň od 10.00 h, žreb: 16. 4. 2006
povrch: červená antuka
lopty: Penn Pro

Nominácia Slovenska na turnaj I. skupiny euroafrickej zóny Pohára federácie 2006 v Plovdive (17.-23. 4.):
Daniela Hantuchová (15. v rebríčku WTA Tour vo dvojhre, 12. vo štvorhre)
Ľubomíra Kurhajcová (256./383.)
Magdaléna Rybáriková (262./ -)
Dominika Cibulková (396./629.)
kapitán: Mojmír Mihal, tréner: Ľubomír Kurhajec, kondičný tréner: Michal Kovarčík, lekár: Roman Fano, fyzioterapeut: Zdenko Ďuriš

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:41