StoryEditor

Viac zahraničných firiem

01.10.2007, 00:00

V porovnaní s vlaňajším ročníkom sa rozšíri plocha obsadená zahraničnými vystavovateľmi. Spolu sa zúčastní 750 zahraničných firiem, ktoré prídu najmä z Nemecka, zo Slovenska, z Talianska, Rakúska a zo Švajčiarska.
Zahraničné firmy sa na brnenský Medzinárodný strojársky veľtrh spravidla vracajú, takže väčšinou ide o tradičných účastníkov. Časť z nich si však každý rok nájde na českom trhu svojho zástupcu a na ďalšom MSV už vystavuje "v jeho farbách", t. j. ako tuzemský vystavovateľ. Počet zahraničných účastníkov však napriek tomu neklesá, pretože na ich miesto nastúpia noví záujemcovia. Ani tohtoročný 49. ročník nie je výnimkou. Medzi prihlásenými sú desiatky nových zahraničných firiem, pričom najväčší nárast oproti vlaňajšku majú Slovensko, Poľsko, ale tiež Švajčiarsko alebo Holandsko.
Oficiálnu účasť, ktorú zabezpečuje ambasáda, ministerstvo či inštitúcie zahraničného obchodu, pripravuje Francúzsko, India, Taliansko, tri spolkové krajiny Nemecka, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Slovensko, Španielsko a Švajčiarsko. Prezentovať sa budú aj zahraničné odborové zväzy, konkrétne napríklad Zväz strojárskeho priemyslu Slovenska alebo Kórejská asociácia strojárskeho priemyslu KOAMI.
Zahraničnou krajinou číslo jeden je pre Medzinárodný strojársky veľtrh v Brne opäť Nemecko. Medzi tromi stovkami nemeckých firiem bude približne 40 nováčikov, ktorí vystavujú najmä obrábaciu a tvarovaciu techniku. Najväčšie samostatné expozície chystajú spoločnosti Erwin Junker a Bimatec, ale nie menej veľkorysé budú stánky oficiálnych účastí troch spolkových krajín Nemecka. Durínsko sa na MSV predstavuje pravidelne už od roku 1998, v tomto roku bude v expozícii zastúpených šesť firiem, ktoré budú predstavovať obrábacie stroje, nástroje, elektroniku, dopravu a logistiku. Sasko sa zúčastní na brnenskom veľtrhu po tretíkrát a po desiatich rokoch sa vracia oficiálna expozícia spolkovej krajiny Porýnsko -- Falcko.
Rovnako slovenské firmy sa tohto roku predstavia vo veľmi silnej zostave. Plocha, ktorú obsadia, sa v porovnaní s vlaňajším ročníkom zvýši takmer o 20 percent a dosiahne takmer 2 600 m2. Keby sa expozície stoviek slovenských firiem umiestnili pod jedinú strechu, zaplnili by takmer celý pavilón C. Slovenských vystavovateľov pribudlo predovšetkým v tradične početne obsadzovanom odbore materiály a komponenty pre strojárstvo, kde len U.S. Steel Košice chystá stánok s rozlohou 400 m2. Početné zastúpenia majú slovenskí výrobcovia v odboroch obrábania, tvárnenia, povrchovej úpravy a zváracích strojov alebo plastov, gumárenstva a chémie. V porovnaní s vlaňajškom sa rozšíri aj tradičná slovenská oficiálna účasť, ktorú zastrešuje Ministerstvo hospodárstva SR.
Desiatky nových vystavovateľov prídu tiež z Poľska, Veľkej Británie, Francúzska, zo Španielska, Švajčiarska alebo z Holandska. Vo väčšej miere sa objavujú aj vystavovatelia z Ázie, konkrétne z Číny, Taiwanu, Južnej Kórey alebo Japonska, a početná kolektívna účasť organizovaná Engineering Export Promotion Council príde z Indie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/strojarsky-veltrh, menuAlias = strojarsky-veltrh, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 08:10