StoryEditor

Pevné hrady, dobré obchody

12.12.2006, 23:00

Výstavisko Norimberg získava pre slovenské podniky význam
Mnohé spoločné znaky medzi Bratislavou a Norimbergom

Brána do strednej a východnej Európy -- Norimberg sa smie ako jeden z dvoch regiónov v Nemecku pýšiť týmto prívlastkom prideleným Európskou úniou. Za tento atribút vďačí metropolitný región Norimbergu svojej geografickej polohe, veď krajiny strednej a východnej Európy (SVE) sú z Norimbergu rovnako rýchlo dosiahnuteľné ako destinácie západnej Európy. A obchod ide i opačným smerom, ako dokazuje účasť asi 30 000 návštevníkov z krajín SVE na medzinárodných odborných veľtrhoch výstaviska Norimberg. Aj slovenské podniky čoraz viac spoznávajú význam norimberského výstaviska pre svoje podnikanie.

Výstup sa oplatí. Tam i tu. Pretože tak z Bratislavského, ako aj z Norimberského hradu je grandiózny výhľad na mesto. Štít za štítom sa vinú domy starého mesta spojené pestrou spleťou úzkych uličiek.

Bratislavu a Norimberg spája mnohé: veľkosť polmiliónových miest, obdobie ich založenia; obe mestá sú turistickými lákadlami, za čo ďakujú pitoreskným starým centrám, bohatej kultúrnej a kulinárskej ponuke, ako i svojmu -- za hranicami krajiny známemu -- vianočnému trhu.

Medzinárodné veľtrhové mesto Norimberg
Magnetickú príťažlivosť majú i Norimberské veľtrhy. Patria k najrýchlejšie rastúcim veľtrhovým spoločnostiam v Európe a s viac než 20 000 vystavovateľmi a 1,2 mil. návštevníkmi sú jedným z 20 najväčších výstavísk na svete.

Na podujatiach Norimberských veľtrhov sa každý rok zúčastňuje okolo 1 000 firiem zo Slovenska -- s rastúcou tendenciou z roka na rok. Najviac vystavovateľov priťahuje najmä medzinárodný veľtrh hračiek International Toy Fair a odborný veľtrh IT SENSOR-Test.

Silný potenciál rastu
"Norimberské veľtrhy rátajú s veľkým rastovým potenciálom, čo sa týka Slovenska i iných krajín strednej a východnej Európy," hovorí Helmut Knorr, riaditeľ oddelenia odbytu Norimberských veľtrhov. Momentálne je Česká republika číslom jeden v počte vystavovateľov i návštevníkov z krajín SVE, nasledovaná Poľskom, Maďarskom a Slovinskom. Knorr: "I zo Slovenska očakávame v ďalších rokoch ešte silnejšiu účasť."

Ako aj v ďalších 40 krajinách majú Norimberské veľtrhy na Slovensku v Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komore (SNOPK) oficiálne zastúpenie s množstvom skúseností s relevantným trhom a, samozrejme, i vo výstavníctve.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/veltrhy-a-vystavy, menuAlias = veltrhy-a-vystavy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:36