StoryEditor

Vlastní pozemky tam, kde má stáť Jaguar. Nech mi ich štát odblokuje, odkazuje

26.02.2016, 14:00
Autor:
TASRTASR

Vlastník pozemkov patriacich do strategického parku v Nitre vyhradeného pre automobilku Jaguar Land Rover Roman Cerulík vyzval vládu na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), aby mu ich opäť sprístupnila na užívanie. Štát tvrdí, že jeho pozemky nepotrebuje.

Cerulík na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave upozornil, že štát v lete minulého roka zakreslil územie s rozlohou asi 730 hektárov a obmedzil vlastníkom nakladanie so svojimi pozemkami. Zároveň na ne získal predkupné právo. Súčasťou tohto územia je aj 14 hektárov určených na bývanie, ktoré vlastní Cerulík.

Obrátil sa preto na štátnu firmu MH Invest, ktorá má prípravu strategického parku na starosti, aby vyčlenila jeho pozemky z územia strategického parku. „Na čo komu sú pozemky pre priemysel, ktoré sú územným plánom určené na bývanie? Na to, aby sa vyvlastnili za pätnástinovú alebo dvadsatinovú cenu a dali niekomu na vytvorenie zisku?“ pýtal sa Cerulík.

Štát mu nevyhovel, tak ho oslovil s ponukou na predaj týchto pozemkov za 220 eur za štvorcový meter (m2). „Keďže štát nebol ochotný a doteraz nie je ochotný mi odblokovať pozemok, kde si uzurpuje predkupné právo, tak za cenu, za ktorú ja rokujem aj s možnými investormi, som dal predkupné právo štátu. Ja inú možnosť nemám. Nie je pravda, že toto územie je len nejaká roľa. Tu sa dá postaviť 2000 bytov,“ zdôraznil Cerulík.

Premiér Fico a splnomocnenec vlády pre strategické parky Viktor Stromček (Smer-SD) vo štvrtok (25.2.) označili Cerulíka za špekulanta, ktorý chce predať svoje pozemky za neúmerne vysokú cenu. „Tento pán chcel predať 14 hektárov pôdy po 220 eur za m2, ktorú navyše my ani nepotrebujeme na tento účel. Prečo by sme mali kupovať niečo, čo ani nepotrebujeme?“ vyhlásil Fico.

„Ak pán premiér povedal, že to štát nepotrebuje, tak nech je taký láskavý a zabezpečí kroky, aby vyčlenili moje pozemky zo strategického parku a vtedy nebude mať štát na ne predkupné právo,“ vyzval ho dnes Cerulík.

V utorok (23.2.) navyše podal v súvislosti s investíciou Jaguaru žalobu na Krajskom súde v Nitre. Žiada o preskúmanie rozhodnutia Okresného úradu Nitra, podľa ktorého nie je potrebné detailnejšie posudzovať vplyv automobilky na životné prostredie. Úrad pritom podľa Cerulíka rozhodoval na základe neúplných a zavádzajúcich údajov od štátu.

Pozastavil sa nad tým, že v úvodnom zisťovacom konaní sa posudzoval závod pre neznámeho investora. Ešte v lete 2015 po zverejnení zámeru namietal, že jeho predmetom nie je lakovňa automobilky a nezaoberá sa ani intenzitou dopravy na prístupových cestách, ktoré by mohli ísť cez obytnú zónu. Spochybnil tiež celkový vyčíslený počet 440 parkovacích miest. Od 500 stojísk je už pritom potrebné hlbšie posudzovanie vplyvov.

„Som názoru, že celý proces je nesprávne nastavený a posudzovať vplyv na životné prostredie sa musí zo zákona,“ domnieva sa Cerulík.

Predseda vlády kritiku odmieta. "Ako by mohla prebehnúť takáto investícia, ak by sme nepostupovali podľa zákona? Postupujeme v súlade so zákonom, táto investícia je sledovaná Európskou úniou, nemôžeme si ani dovoliť postupovať inak," konštatoval Fico vo štvrtok.

01 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 02 - Modified: 2024-04-03 09:51:29 - Feat.: - Title: Fiat 128: Ukázal smer, motorizoval mnohé krajiny a jazdil ním aj samotný Enzo Ferrari 03 - Modified: 2024-04-02 09:20:35 - Feat.: - Title: Čínskej automobilke BYD klesol predaj elektroáut o vyše 40 percent, Tesla sa môže vrátiť do vedúcej pozície 04 - Modified: 2024-03-25 10:10:00 - Feat.: - Title: Má ešte španielsky Seat budúcnosť? Minulý rok bol najlepší v histórii, toto sú jeho plány 05 - Modified: 2024-03-23 08:44:19 - Feat.: - Title: Legendárna „embéčka“ má 60 rokov. Za raritné verzie dnes dostanete aj 40-tisíc eur
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
19. apríl 2024 15:31