V centre sporu Vysokých Tatier s urbariátom Milbach stoja pozemky pod Starým Smokovcom.Archív HN
StoryEditor

Tatranci otvorili letnú sezónu, očakávajú zopakovanie rekordnej návštevnosti

15.06.2016, 16:21
Autor:
ČTKČTK
Hotelieri si už teraz pochvaľujú rezervácie.

Vo Vysokých Tatrách na začína letná turistická sezóna. Podnikatelia v cestovnom ruchu očakávajú zopakovanie minuloročnej návštevnosti, ktorá bola rekordná.

Najpočetnejšiu zahraničnú klientelu v našom najvyššom pohorí tvoria v lete Česi. ČTK to povedala šéfka oblastnej organizácie cestovného ruchu Andrea Žigová.

Letná sezóna v Tatrách naplno začína po ukončení každoročnej uzávery časti turistických chodníkov najmä vo vysokohorskom teréne, ktorá trvá od začiatku novembra do polovice júna a ktorá sa vzťahuje na približne 200 kilometrov značených chodníkov vrátane prístupu na tatranské vrcholy. Niektoré chodníky sú v súčasnosti stále pod snehom.

"Hotelieri si pochvaľujú rezervácie. Návštevnosť by mala byť približne na úrovni minulého roka. Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu vo svete a vnímanie Slovenska ako bezpečnej krajiny očakávame, že sa odhady naplnia," uviedla Žigová.

Podnikatelia ceny ubytovania a služieb oproti vlaňajšku podľa Žigová nemenili. Rôzne zľavy ponúka regionálna turistická karta, ktorá tiež umožňuje bezplatne cestovať vo vlakoch v Tatrách.

Štátne dráhy vlakovú dopravu v regióne pre letnú sezónu posilnili. Regionálne karta takisto slúži čoby poistenie na krytie nákladov na záchrannú akciu v prípade úrazu pri pohybe po viac ako 600 kilometroch značených turistických chodníkov v Tatrách.

Žigová uviedla, že pre cestovný ruch v regióne sú v letných mesiacoch dôležití hostia z Česka. "Českí turisti sú zo zahraničnej klientely najpočetnejšou skupinou. Vyplýva to z historického hľadiska, pre Čechov predstavujú Tatry srdcovú záležitosť," povedala.

V letných mesiacoch navštevujú Vysoké Tatry hlavne rodiny s deťmi a turisti, v júni do Tatier mieria tiež školské výlety a seniori. Návštevníci sa budú môcť zapojiť do sprievodného programu, ktorý zahŕňa napríklad rôzne športové podujatia a aktivity pre deti.

01 - Modified: 2024-04-13 17:58:39 - Feat.: - Title: Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode 02 - Modified: 2024-03-30 07:19:48 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe 04 - Modified: 2024-03-08 20:32:19 - Feat.: - Title: Vo Vysokých Tatrách boli ohlásené tri pády lavín, informuje Horská záchranná služba 05 - Modified: 2024-02-24 18:07:47 - Feat.: - Title: Vo Vysokých Tatrách zachraňovali poľských skialpinistov spod lavíny
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
19. apríl 2024 21:29