StoryEditor

V Európe vypukla vojna. Menová

18.11.2013, 23:00
V seriáli HN vám odborníci každý týždeň priblížia zákulisie finančných trhov trochu inak. Dnes Michal Kozub, analytik spoločnosti Home Credit.

Inflácia v eurozóne klesla pod jedno percento, Európska centrálna banka znížila základnú sadzbu na 0,25 percenta. Bude táto zbraň proti kríze stačiť? Ako sa v menovej vojne darí Česku?

Menovú vojnu v Európe teraz rozpútalo Česko. Po veľkej, ale trochu neúčinnej zbrani v podobe úrokových sadzieb, vytiahla Česká národná banka (ČNB) poriadny kanón – menový kurz. Postupne znižovala sadzby, až ich pred rokom zrazila na technické minimum. Avšak súper v podobe krízy má tuhý korienok a nenechal sa zničiť. Ekonomika nerástla, a vlastne nerastie doteraz, a kríza navyše priniesla nového strašiaka – defláciu. Toho sa banka bojí najviac. Preto ČNB vytiahla kaliber vo forme devízového kurzu.

Nová zbraň krízy v podobe deflácie vlastne znamená znižovanie cien v ekonomike. Spotrebitelia sa môžu tešiť, že konečne bude lepšie a nakúpia viac. Česká národná banka sa však bojí toho, prečo by niekto nakupoval teraz, keď zajtra bude lacnejšie. Tak sa bude čakať na zajtrajšok, avšak aj ďalší deň prinesie nižšie ceny. Takže budeme čakať ďalej. Nakoniec nikto nebude nakupovať, nebude pre koho vyrábať.

Po roku minimálnych sadzieb, dňa 7. novembra, vyrukovala ČNB s korunami na devízový trh a začala ich predávať vo veľkom. Počas jedného dňa skočil kurz eura z 25,80 Kč na 27 Kč. Znamená to prakticky zdraženie všetkého, čo sa dováža zo zahraničia. A, naopak, podporia sa exportéri. Na prvý pohľad jasná výhra. Deflácie sme sa zbavili, exportérov podporili a dovoz zabrzdili.

Výhra je to však dočasná. Spotrebitelia majú naraz tovar v obchodoch drahší. Namiesto toho, aby nakúpili teraz, pretože sa bude zdražovať, nenakúpia a zamerajú sa na sporenie. Všetko zdraželo, musíme sa uskromniť, hovoria si. A tak máme síce šťastných exportérov, ale domáci trh sa znovu zastavil. Je to Pyrrhovo víťazstvo.

01 - Modified: 2005-09-19 14:45:00 - Feat.: 0 - Title: Šéf MAAE víta dohodu dosiahnutú na rokovaniach o jadrovom programe KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 16:59