Každá žena túži po rodine i úspešnej kariére.pixabay.com
StoryEditor

Ak si chcú firmy udržať ľudí, musia ponúkať benefity. Pozrite sa, aké sú najočakávanejšie

31.07.2017, 10:40
Autor:
rdurduTASRTASR
Nefinančné benefity znižujú fluktuáciu a vplývajú na spokojnosť zamestnancov.

Flexibilná pracovná doba či príspevky na vzdelávanie. Toto sú najčastejšie výhody, ktoré poskytujú firmy svojim zamestnancom. Ukázal to prieskum personálnej agentúry Grafton Slovakia na vzorke 1 611 kandidátov a 500 opýtaných spoločností.

Firemná kultúra do veľkej miery vplýva na spokojnosť a výkon zamestnancov. Rozdiel v produktivite medzi šťastnými a nešťastnými zamestnancami dosahuje viac ako jednu pätinu. Prieskum však ukázal, že menej ako polovica slovenských firiem považuje atmosféru na pracovisku a firemnú kultúru za dôležitú.

Generácia Y nastupuje

Šťastní pracovníci sú pritom o 12 percent produktívnejší ako nespokojní, ktorých produktivita je o 10 percent slabšia ako priemer. Štúdia Columbia University zase ukázala, že fluktuácia pracovníkov spoločností s firemnou kultúrou dosahuje 13,9 percent a, v porovnaní so spoločnosťami bez firemnej kultúry, kde percento fluktuácie dosahuje až 48,4 percenta.

Dôležitosť firemnej kultúry pritom rastie nielen s nedostatkom kandidátov na pracovnom trhu, ale aj s tým, ako sa hlavným zdrojom pracovnej sily stáva tzv. generácia Y. Tá totiž uprednostňuje zaujímavé úlohy, benefity a príjemnú atmosféru na pracovisku pred finančnou kompenzáciou.

Nefinančné benefity 

"Mileniáli, teda ľudia narodení v rokoch 1980 až 1995, nepôjdu pracovať len kvôli peniazom, pretože kladú dôraz na iné aspekty. Ak prijmú zamestnanie len pre výšku mzdy, tak ho ľahko opustia pre inú pracovnú ponuku s vyššou mzdou, alebo s lepšou firemnou kultúrou a nefinančnými benefitmi," skonštatovala marketingová manažérka Grafton Recruitment Jitka Součková.

Podľa nej platí, že zamestnanci, ktorých hlavnú motiváciu v práci nepredstavujú peniaze, sú spokojnejší, výkonnejší, kreatívnejší, majú lepšie predpoklady pre ďalší rast a menej často odchádzajú inam.

Dôležitá pre rast 

Firmám sa preto oplatí na takýchto pracovníkov sústrediť a vyjsť im z hľadiska firemnej kultúry maximálne v ústrety. Zamestnancom sa lepšie pracuje, ak majú od zamestnávateľa rôzne výhody.

Rebríček benefitov pre zamestnancov vedie flexibilná pracovná doba, nápoje na pracovisku zadarmo, teambuildingy či príspevky na vzdelávanie. Uzatvára ho možnosť využívať automobil na súkromné účely či preplatenie krátkodobej PN.

"Firemná politika a nastavenie správneho motivačného modulu pre zamestnancov sú veľmi dôležité pre rast a budúcnosť spoločnosti. Dokazuje to i fakt, že zamestnávatelia každoročne rozširujú škálu zamestnaneckých výhod," dodal manažér spoločnosti Grafton Slovakia Miroslav Garaj.

Pozrite si rebríček TOP očakávaných benefitov zo strany zamestnancov:

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 05 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:30