StoryEditor

Junior RailPlus si pochybnosti nezaslúži

30.01.2006, 23:00

Zľavy na železnici platia od nového roka, prinášajú priaznivé ohlasy, ale aj kritické pripomienky. Na mysli máme vekovú kategóriu cestujúcich od 15 do 26 rokov, ktorí sú zvyknutí vybrať sa vlakom na párty, za priateľmi či do zamestnania. A sú odhodlaní ušetriť na cestovnom, aby viac zostalo na príjemný večer.
Všetci takto zmýšľajúci cestujú s novou zľavou Junior RailPlus. Stačilo pritom, aby si od 1. januára 2006 zakúpili nový preukaz Junior RailPlus a vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko môžu na všetkých tratiach cestovať v druhej triede osobných vlakov so zľavou až 40 percent. Ak sa rozhodnú cestovať rýchlikom, expresným, InterCity či EuroCity vlakom, zaplatia k zľavnenému cestovnému lístku aj polovičný príplatok na konkrétny druh vlaku. Pri cestovaní vlakmi Tatranských elektrických železníc a Ozubnicovej železnice môžete využiť až 50-percentnú zľavu s preukazom Junior RailPlus, ktorý platí rok od zakúpenia a stojí 699 korún.
Príklad: Ak chcete cestovať rýchlikom z Bratislavy do Košíc, za obyčajný cestovný lístok a rýchlikový príplatok zaplatíte 518 Sk. No s preukazom Junior RailPlus získate na cestovnom zľavu až 40 percent. Takže za cestovný lístok a rýchlikový príplatok zaplatíte len 309 korún. To znamená, že na jednej ceste ušetríte až 209 Sk.
Tí, ktorí si kúpili preukaz Junior RailPlus už v roku 2005, ho môžu využívať, až kým mu neskončí platnosť. Zmení sa však výška poskytovanej zľavy. Kým do konca roka mohli cestovať so zľavou 25 percent na všetkých tratiach a so zľavou 50 percent na jednej vybranej trati, od nového roka môžu na všetkých tratiach cestovať rovnako, a to so zľavou 40 percent.
A práve tu sa z času na čas objavujú aj výhrady. Ide o cestujúcich, ktorí si vlani na 12 mesiacov kúpili polovičnú zľavu na jednu vybranú trasu. Železnice od januára túto službu zrušili, a to aj pre tých, ktorí si ju kúpili povedzme v septembri, a teda si riadne zaplatili za to, aby ju mohli využívať do septembra 2006. O čo ide? Železničná spoločnosť predala minulý rok osobám mladším ako 26 rokov preukazy Junior Rail, ktoré zabezpečovali 50-percentnú zľavu na jednej vybranej trase a 25-percentnú zľavu na všetky ostatné trasy na Slovensku. Od nového roku však obe tieto zľavy zmenili na 40-percentné. Tí,
ktorí si kúpili minulý rok polovičnú zľavu, očakávali, že ju aj rok budú môcť využívať aj v tomto roku.
Vysvetľujúce stanovisko poskytol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský. Je presvedčený, že preukaz Junior RailPlus si kritiku nezaslúži. Cestujúci majú podľa neho dve možnosti -- pristúpiť na nové podmienky, a to znamená, že doterajší preukaz Junior RailPlus môžu využívať naďalej, ale už ako 40-percentnú zľavu a ak nechcú prijať tieto podmienky, môžu požiadať všetky osobné pokladnice systému KVC, aby im vrátili alikvotnú časť finančných prostriedkov za neprecestovaný čas. "Napriek nejasnostiam, ktoré sprevádzajú prelom rokov 2005 a 2006, zostávam optimistom. Opieram ho o predpoklad, že študenti radi cestujú, a nielen po jednej trase, a že budú radi cestovať aj cez prázdniny. V každom prípade cestovná aktivita študentov vzrastie, pretože my sme im na to vytvorili lepšie podmienky. V uplynulom roku sme predali takmer 20-tisíc preukazov Junior RailPlus. Verím, že naša osveta padne na úrodnú pôdu a dôveru nestratíme ani v roku 2006. Predsa, ak si mladí ľudia kúpia zákaznícku kartu za 699 korún, môžu 40-percentnú zľavu používať po celý rok na všetky trate železníc na Slovensku," povedal Čikovský.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 00:04