StoryEditor

Zastavenie predajov pôdy ohrozuje projekty obcí

28.03.2006, 00:00
Zastavenie prevodov štátnej pôdy sa dotkne projektov v stovke obcí a miest Slovenska. Vyplynulo to z informácií, ktoré o ohrozených investíciách zozbieralo 34 regionálnych odborov Slovenského pozemkového fondu.

Zastavenie prevodov štátnej pôdy sa dotkne projektov v stovke obcí a miest Slovenska. Vyplynulo to z informácií, ktoré o ohrozených investíciách zozbieralo 34 regionálnych odborov Slovenského pozemkového fondu. "Požiadavky z regiónov musíme v najbližších dňoch posúdiť, roztriediť podľa dôležitosti a predložiť správnej rade, ktorá zasadne 6. apríla," informoval poradca generálneho riaditeľa fondu Ľudovít Kavjak. Až po tomto termíne bude jasné, ako bude prevod štátnej pôdy ďalej pokračovať.
Problémy sa totiž netýkajú len zahraničných investorov, ale aj viacerých miestnych investičných projektov. V mnohých obciach sa môže zastaviť výstavba čistiarní odpadových vôd, prístupových komunikácií či miestnych vodovodov. Úplne vysporiadané pozemky totiž nie sú prakticky v žiadnom slovenskom katastri. "Keď to nepôjde inak, počkáme. Našťastie máme práce rozbehnuté tak, že sa to bude dať zvládnuť," konštatuje primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. V meste pracujú na výstavbe čistiarne odpadových vôd a prístupovej ceste.
Vidí však aj iné riešenie. Keby malo mesto prísť zdržaním o veľa, bude v stavebných prácach pokračovať potichučky ďalej. "Som presvedčený o tom, že nikto na nás nebude kričať, ani nič namietať, keď sa práce zlegalizujú až dodatočne. Celkom iste nebudeme jediní, kto zvolí takýto postup."
V Kremnici zase majú pripravený projekt na výstavbu osídlenia pre menej prispôsobivých občanov. Je už spracovaná projektová dokumentácia pre stavebné povolenie, v najbližšom čase sa malo začať s výstavbou a mesto už začalo zháňať investora. "Stavebné povolenie nezískame bez vysporiadaných pozemkov, takže v tomto roku už veľa neurobíme a celá aktivita sa zastaví. Zdržanie určite nebude len tri mesiace," konštatuje vedúca oddelenia ekonomiky a podnikateľských aktivít na mestskom úrade v Kremnici Eva Ihringová.

Najväčším problémom Kia


Najproblematickejším zostane aj naďalej projekt na výstavbu automobilky KiaMotors pri Žiline. Najmä preto, že kórejský investor hodlá spustiť skúšobnú výrobu už v máji, čiže kolaudačné konania sa musia uskutočniť niekedy v apríli. Je to vzhľadom na možné nedostatky, ktoré sa môžu vyskytnúť a musia sa v príslušných lehotách odstrániť, posledný termín. Zámena pôdy neznámych vlastníkov sa dá riešiť nájomnými zmluvami. Tie sa dajú použiť pri žiadosti o stavebné povolenie, nie však pre kolaudačné rozhodnutie. "Nedodržaním termínov možno očakávať denné penále v miliónoch korún a keď nemá dôjsť k ťažkým národohospodárskym škodám, musí sa pre Kiu nájsť iné riešenie," zhodujú sa v názore odborníci.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:49