Nicolas MaduroReuters
StoryEditor

Venezuela nedokáže splácať Rusku dlh, požiadala Moskvu o reštrukturalizáciu

08.09.2017, 18:30
Autor:
ČTKČTK
Venezuelu zmietanou politickou a ekonomickou krízou zasiahli nedávno nové tvrdé sankcie USA.

Venezuela má problém splácať svoje záväzky voči Rusku, obe krajiny preto rokujú o reštrukturalizácii dlhu Caracasu. Oznámil to dnes ruský minister financií Anton Siluanov. Venezuelský prezident Nicolás Maduro sľúbil, že jeho vláda uspokojí všetkých veriteľov. 

"Dostali sme od kolegov z Venezuely žiadosť o reštrukturalizáciu (dlhu)," povedal Siluanov bez ďalších podrobností. Obe spojenecké krajiny už v tejto veci konajú, dodal podľa agentúry Reuters. Zástupca Kremľa dúfa, že obe strany čoskoro dosiahnu vzájomne prijateľnú dohodu. Venezuela k septembru minulého roka dlhovala Rusku približne 2,84 miliardy dolárov.

Autoritatívne socialistický prezident Maduro vyhlásil, že Venezuela bude aj naďalej splácať všetok svoj zahraničný dlh, chcela by ale k medzinárodným platbám začať používať iné meny ako americký dolár.

Na budúci týždeň Maduro pozval všetkých držiteľov dlhopisov k neupresneným rozhovorom. S niektorými veriteľmi vraj už Caracas rokoval tento týždeň. Vláda a štátna ropná firma PDVSA má do konca tohto roka na dlhu a úrokoch uhradiť viac ako štyri miliardy dolárov.

Venezuela je už štvrtý rok v recesii, krajinu trápi hyperinflácia aj nedostatok potravín a liekov. Predovšetkým veľké mestá sú súčasne dejiskom opakovaných masových protivládnych demonštrácií, pri ktorých už bolo zabitých do 120 ľudí.

Americký prezident Donald Trump na konci augusta uvalil na Venezuelu tvrdé ekonomické sankcie, ktorých cieľom je okrem iného znemožniť krajine prístup na finančné trhy v USA.

Sankcie sú namierené "proti diktatúre vo Venezuele" a obmedzujú napríklad možnosť kupovať novo vydané dlhopisy venezuelskej vlády či obchodovať s PDVSA. Niekoľko odborníkov sa zhodlo, že sankcie môžu viesť k bankrotu Venezuely.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:59