pekárReuters
StoryEditor

Pekári považujú príplatky za likvidačné. Hovoria o konci prevádzok i výpadkoch

27.11.2017, 11:35
Autor:
TASRTASR
Rada pekárov upozornila na to, že pekárenský priemysel je už dlhodobo najmenej profitujúca oblasť potravinárstva.

Plánované zvýšenie príplatkov zamestnancom za nočnú prácu, počas sviatkov, ako aj zavedenie príplatkov za víkendovú prácu je pre pekárenský priemysel likvidačné. Pekári preto nevylučujú zvýšenie výstupných cien za výrobky, hrozí aj obmedzenie niektorých pekárenských výrobkov.

Upozornila na to Rada pekárov SR, ktorá o navrhovaných opatreniach rokovala aj s ministerstvom pôdohospodárstva. Rezortu predostrela zásadné pripomienky.

Nízke vstupné ceny 

Rada pekárov upozornila na to, že pekárenský priemysel je už dlhodobo najmenej profitujúca oblasť potravinárstva a zápasí najmä s nízkymi výstupnými cenami svojich výrobkov, nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov, investičným dlhom, rastúcimi cenami služieb, surovín a komodít, čoho dôsledkom je objektívna nemožnosť znížiť už aj tak vysoké vstupné náklady. Z tohto jasne vyplýva, že pekári ďalšie zvýšenie nákladov nebudú schopní absorbovať a nedokážu nájsť ďalší priestor v znižovaní svojich nákladov.

"Navyše, pekári objektívne nemôžu obmedziť rozsah nočnej či víkendovej práce tak, ako je to možné v iných profesiách, pretože platná legislatíva nám ukladá dodávať na trh čerstvé výrobky, ktoré sa jednoducho musia vyrábať v noci a počas víkendov," uviedol v správe pre médiá zástupca Rady pekárov SR Vladislav Baričák.

Nedostupnosť pečiva 

Navrhované mzdové zvýhodnenia však robia víkendovú či nočnú výrobu nerentabilnou, a preto pekári nevidia inú možnosť, ako zásadne upraviť výstupné ceny alebo obmedziť výrobu čerstvých pekárenských výrobkov počas víkendov a nocí, čo môže viesť k ich náhrade mrazenými polotovarmi a k nedostupnosti čerstvého pečiva počas víkendov a v prvý pracovný deň v týždni.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) pripustil výnimku pre pekárov, pričom o jej forme sa bude rokovať v priebehu legislatívneho procesu. Ak slovenskí pekári nedokážu pretransformovať tieto preukázateľne zvýšené náklady do cien svojich výrobkov, podľa Rady reálne hrozí obmedzenie dodávok pekárenských výrobkov na trh, zníženie stavu zamestnanosti a výroba v obmedzenom režime, dokonca aj likvidácia niektorých pekární.

Zásadné pripomienky 

Zástupcovia Rady pekárov SR preto rokovali o opatreniach týkajúcich sa vyšších príplatkov aj s ministerstvom pôdohospodárstva. Rada informovala, že súhlasí s pozitívnymi zmenami pre zamestnancov pekární, avšak navrhované zvýšenie príplatkov je bez ďalších legislatívnych opatrení pre pekárenský priemysel likvidačné.

"Preto Rada predostrela ministerstvu svoje zásadné pripomienky spolu s vlastnými návrhmi zmien legislatívnych predpisov," dodal Baričák.

01 - Modified: 2024-04-02 13:16:04 - Feat.: - Title: Chlieb a pečivo nie sú hrozbou ani počas diéty. Oveľa dôležitejšie je to, čo s nimi jete 02 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 03 - Modified: 2024-02-26 10:09:59 - Feat.: - Title: Ako sa určuje hodinová minimálna mzda a na akej úrovni sú od januára príplatky? (prehľad) 04 - Modified: 2024-01-25 21:02:51 - Feat.: - Title: Rezort práce predstavil ďalšiu formu pomoci pre pekárov, zamestnancov je nedostatok 05 - Modified: 2023-12-26 10:00:00 - Feat.: - Title: Už o pár dní bude platiť nová minimálna mzda. V akej výške?(+ tabuľky)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:12