StoryEditor

Geneticky modifikované plodiny - za a proti

06.11.2005, 23:00

Zástancovia tvrdia:
- GMO sú odolnejšie proti hmyzu, chorobám a umelým hnojivám.
- Sú bezpečné, prechádzajú prísnou schvaľovacou procedúrou.
- Perspektívne sa zníži používanie chemických prostriedkov.
- Bude možné dopestovať viac a výnosnejších plodín, bude teda dosť jedla pre rastúcu populáciu sveta.
- Plodiny majú vyššiu trvanlivosť, lepšiu chuť, sú odolné proti mrazu alebo suchu.
- Výroba potravín môže perspektívne zlacnieť.

Odporcovia namietajú:
- Hoci USA je jeden z najväčších producentov GMO plodín, množstvá umelých hnojív tam zatiaľ neklesli.
- Zatiaľ nie je dosť dôkazov a neprešlo toľko času, aby sa prejavili možné dlhodobé dôsledky pôsobenia GMO na človeka.
- Hrozí, že umelo nasadené gény sa môžu vetrom, hmyzom aj inak nekontrolovane rozšíriť do okolia.
- Pestovanie upravených plodín môže narušiť rovnováhu v prírode.
- Výživa ľudstva sa dá zvládnuť aj spravodlivejším prerozdelením potravín, ktorých je na svete dostatok.
Najčastejšie geneticky upravované plodiny: kukurica, sója, repka olejná, paradajky, ryža, zemiaky, bavlna, hlávkový šalát.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 06:05