StoryEditor

Montované domy zatiaľ nelákajú

25.04.2006, 00:00
Výstavba montovaných domov by mohla byť rýchlym riešením problémov s nedostatkom ubytovacích kapacít. Hoci je celková cena domu nižšia, na Slovensku sa zatiaľ neujali. Dôvodov je viac.

Výstavba montovaných domov by mohla byť rýchlym riešením problémov s nedostatkom ubytovacích kapacít. A to napríklad výstavbou objektov s malometrážnymi bytmi na prenájom v prímestských oblastiach, čím by sa zlepšila aj mobilita pracovnej sily. "Je to veľmi perspektívna technológia nielen na výstavbu rodinných domov, ale napríklad aj na bývanie seniorov v prírodnom prostredí," hovorí regionálny zástupca Slovenskej komory architektov Václav Kohlmayer.

Dôvodom je cena
Hlavnou príčinou, prečo sa zatiaľ na Slovensku neujali, je ich cena. Stavebné náklady sa totiž vyrovnajú klasickému murovanému domu. Ceny pripravovaných montovaných bytov v Počerniciach pri Prahe vychádzajú na 25-tisíc českých korún za štvorcový meter, čo je v prepočte asi 32-tisíc korún. Nová, klasická výstavba murovaných bytov v Bratislave stojí minimálne 30-tisíc Sk/m2.
Celková cena montovaného domu je však nižšia, pretože sa musia zohľadniť aj prevádzkové náklady poča celej doby jeho životnosti. A tie sú v porovnaní s murovaným domom nižšie. "Navyše pri montovaných domoch sa vôbec nedá hovoriť o katalógových projektoch. Okolo 95 percent ide o individuálne riešenia, ktoré sa prispôsobujú želaniam zákazníkov," pripomína riaditeľ spoločnosti Bien - Haus Slovakia Branislav Orolín. Napriek tomu sa za projektové riešenie dá ušetriť až 200-tisíc korún.

Za susedmi zaostávame
Slovenský trh je podľa Orolína v porovnaní s Nemeckom či Rakúskom pozadu o 15 až 20 rokov. Svedčí o tom skutočnosť, že montované domy tam predstavujú minimálne 40 percent novej výstavby, kým u nás ide o zanedbateľný podiel na trhu. Na ilustráciu obľúbenosti - v USA tento druh výstavby rodinných domov predstavuje až 80 percent.
"Neznalosť plus tradícia," označuje hlavnú príčinu malého počtu nových montovaných domov na Slovensku zástupca spoločnosti JK Dom z Moldavy nad Bodvou Pavel Zajíček. Podľa neho si ich objednávajú predovšetkým ľudia s vyšším vzdelaním. O bytovky zatiaľ záujem nie je, aj keď sa skladačka dá použiť až do výšky troch podlaží. No chýba investor, ktorý by takúto stavbu zafinancoval.

Hlavne bohatší
Najväčší výrobca montovaných domov v susednej Českej republike je spoločnosť Canaba. Na trhu pôsobí 15 rokov a stavia aj bytové domy v okolí veľkých miest, napríklad Prahy. "Na Slovensku len začíname. Zatiaľ s rodinnými domami, o ktoré prejavuje záujem najmä stredná a vyššia príjmová skupín obyvateľstva," uvádza zástupca spoločnosti pre Slovensko Roman Drin. Zákazky sú za osem až desať miliónov korún a domy majú rozlohu asi 350 m2.

Výhody montovaných domov
- Úspora za projektové riešenie
- Vynikajúce tepelné vlastnosti
- Zhotovenie za jeden až dva mesiace
- Pevná cena podľa zmluvy
- Šetria pozemok

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:42