StoryEditor

Bez dotácie obce nestavajú

14.09.2005, 00:00
Štátny fond rozvoja bývania presunie v tomto roku okolo 800 miliónov korún z programov, ktoré sa nenaplnili. Peniaze poskytne ľuďom, ktorí požiadali o úver na vlastné bývanie.

Štátny fond rozvoja bývania presunie v tomto roku okolo 800 miliónov korún z programov, ktoré sa nenaplnili. Peniaze poskytne ľuďom, ktorí požiadali o úver na vlastné bývanie. Zvýši sa tak rozpočet programov na výstavbu alebo kúpu bytu a na výstavbu rodinného domu.
Podľa riaditeľa Zoltána Kásu fond z presunutých stoviek miliónov uspokojí asi 800 ľudí: "Zjednodušene sa dá povedať, že čo žiadosť - to milión korún," hovorí Kása. Pripomína, že prijímanie žiadostí zastavili pred tromi mesiacmi a už je najvyšší čas prerozdelenie schváliť, pretože stavať treba v lete, a nie v decembri. "Presun teraz kopíruje skutočný záujem," konštatuje šéf fondu.
Nenaplnil sa najmä program na výstavbu obecných nájomných bytov. Obce, ktoré nezískali nenávratné dotácie z ministerstva výstavby, totiž žiadosti o úver stiahli. Podľa návrhu na zmenu rozpočtu Štátneho fondu rozvoja bývania, ktorý dnes má prerokovať vláda, bola dôvodom stiahnutia žiadostí aj skutočnosť, že si obce nezabezpečili vlastné zdroje. Z obstarávacej ceny jedného bytového domu mali zaplatiť z vlastných peňazí najmenej 20 percent.
Navyše, obec môže prijať návratné zdroje financovania len v prípade, keď jej celkový dlh neprekročí 60 percent skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka. "Možno preto vysloviť presvedčenie, že úspešnosť programu výstavby nájomných bytov podmieňuje výška disponibilných zdrojov určených na dotáciu," uvádza sa v návrhu ministerstva výstavby.

01 - Modified: 2003-01-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návrhy ANO na obnovenie dôvery
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 02:27