StoryEditorGastro v čiernych okresoch opäť krváca. Štát mu pomáha málo
Reštaurácie v rizikových regiónoch poskytujú len okienkový predaj a rozvoz. Dotácie sú nižšie ako v druhej vlne.
Ide o rodinný podnik so storočnou gastronomickou tradíciou. Za normálnych okolností by Salaš u Franka v Starej Ľubovni praskal vo švíkoch a vydal denne aj viac ako tisíc obedov. Rozsiahle priestory s ľudovou výzdobou sú však v týchto dňoch úplne vyľudnené.
Okres je už druhý týždeň v čiernej fáze, ktorá umožňuje reštauráciám iba okienkový predaj a rozvoz. „Počet obedov klesol o 70 percent. Je to veľmi stratové,“ konštatuje pre HN majiteľ Norbert Frank. V jeho prospech nehrá ani príchod vykurovacej sezóny, ktorá mimoriadne zvyšuje náklady na réžiu. Nie je sám. V podobnej situácii sa ocitli aj ostatné podniky v desiatich čiernych okresoch.
Nástrojov pomoci je menej
Podporu podnikateľom v súčasnosti poskytuje len rezort práce. Výška príspevkov už nie je naviazaná na cov...
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-12-03 16:46:48 - Feat.: - Title: Miliardy do európskeho systému aj výhradná prevádzka ako v Česku. Ráž ukázal opatrenia po vlakových zrážkach
02 - Modified: 2025-12-03 16:01:04 - Feat.: - Title: Kotlár vyhlásil, že odďaľuje predloženie správy o pandémii, chce dokončiť objasňovanie
03 - Modified: 2025-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Epidemiológ: Naposledy vírus mutoval tak, aby nakazil čo najviac ľudí, ale neusmrtil veľa svojich hostiteľov
04 - Modified: 2025-11-21 15:00:00 - Feat.: - Title: Čo môže za obezitu? Nedostatok pohybu nie je vinníkom, vyvracia mýty rozsiahla štúdia
05 - Modified: 2025-11-21 08:37:27 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Chlieb vo vajci poznali už v antickom Ríme, dnes zachraňuje staré pečivo a je kultovým streetfoodom