StoryEditorGastro v čiernych okresoch opäť krváca. Štát mu pomáha málo
Reštaurácie v rizikových regiónoch poskytujú len okienkový predaj a rozvoz. Dotácie sú nižšie ako v druhej vlne.
Ide o rodinný podnik so storočnou gastronomickou tradíciou. Za normálnych okolností by Salaš u Franka v Starej Ľubovni praskal vo švíkoch a vydal denne aj viac ako tisíc obedov. Rozsiahle priestory s ľudovou výzdobou sú však v týchto dňoch úplne vyľudnené.
Okres je už druhý týždeň v čiernej fáze, ktorá umožňuje reštauráciám iba okienkový predaj a rozvoz. „Počet obedov klesol o 70 percent. Je to veľmi stratové,“ konštatuje pre HN majiteľ Norbert Frank. V jeho prospech nehrá ani príchod vykurovacej sezóny, ktorá mimoriadne zvyšuje náklady na réžiu. Nie je sám. V podobnej situácii sa ocitli aj ostatné podniky v desiatich čiernych okresoch.
Nástrojov pomoci je menej
Podporu podnikateľom v súčasnosti poskytuje len rezort práce. Výška príspevkov už nie je naviazaná na cov...
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-12-15 11:03:39 - Feat.: - Title: Banskobystrická župa zverejnila opatrenia, ktoré majú pomôcť zlepšiť zdravotníctvo v kraji
02 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie
03 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné
04 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu?
05 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor