StoryEditor

Gastro v čiernych okresoch opäť krváca. Štát mu pomáha málo

27.10.2021, 00:00
Reštaurácie v rizikových regiónoch poskytujú len okienkový predaj a rozvoz. Dotácie sú nižšie ako v druhej vlne.

Ide o rodinný podnik so storočnou gastronomickou tradíciou. Za normálnych okolností by Salaš u Franka v Starej Ľubovni praskal vo švíkoch a vydal denne aj viac ako tisíc obedov. Rozsiahle priestory s ľudovou výzdobou sú však v týchto dňoch úplne vyľudnené.

Okres je už druhý týždeň v čiernej fáze, ktorá umožňuje reštauráciám iba okienkový predaj a rozvoz. „Počet obedov klesol o 70 percent. Je to veľmi stratové,“ konštatuje pre HN majiteľ Norbert Frank. V jeho prospech nehrá ani príchod vykurovacej sezóny, ktorá mimoriadne zvyšuje náklady na réžiu. Nie je sám. V podobnej situácii sa ocitli aj ostatné podniky v desiatich čiernych okresoch.

Nástrojov pomoci je menej
Podporu podnikateľom v súčasnosti poskytuje len rezort práce. Výška príspevkov už nie je naviazaná na cov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-02-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Táto bežná potravina mierni podráždenosť, bolesť, zvyšuje plodnosť, libido a spomaľuje starnutie kostí 02 - Modified: 2025-02-06 07:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Legendárny Wiener schnitzel je rakúskym národným jedlom, ktoré vymyslel úplne iný národ 03 - Modified: 2025-02-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Zvyšujú riziko vážnych ochorení a úmrtí. Najväčšia vedecká štúdia ukázala, ktoré potraviny sú hrozbou 04 - Modified: 2025-02-05 12:10:59 - Feat.: - Title: EÚ prijíma opatrenia pre bezpečný dovoz prostredníctvom elektronického obchodu 05 - Modified: 2025-01-29 14:37:41 - Feat.: - Title: Poslanec SaS Szalay vypovedal na polícii, trestné oznámenie považuje za nezmysel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. február 2025 12:53