StoryEditor

S bicyklom do vlaku

14.06.2006, 00:00

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), a. s., ponúka cestujúcim možnosť vziať si so sebou do vlaku aj bicykel. Na kratšie vzdialenosti môžu využiť službu zjednodušenej prepravy bicyklov a na dlhšie vzdialenosti pojazdnú úschovňu batožín.

Zjednodušená preprava bicyklov
Táto služba funguje vo všetkých vlakoch osobnej prepravy, ktoré majú vozne označené piktogramom bicykla a okrem InterCity vlakov aj vo všetkých osobných vlakoch a rýchlikoch, ktoré takéto označenie na vozni nemajú. Túto službu môžu cestujúci využiť najmä pri kratších vzdialenostiach do 50 km v osobných a zrýchlených vlakoch a tiež vo vlakoch kategórie Sprinter a EuroRegio.
Cestujúci si bicykel sám naloží, umiestni vo vyhradenom mieste v chodbičke vlaku a pri vystupovaní vyloží. Výhodou je, že každý má svoj bicykel pri sebe a pod dohľadom.
V diaľkových a medzištátnych vlakoch je zjednodušená preprava bicyklov len ako doplnková služba, cestujúci môžu využiť Pojazdnú úschovňu batožín.

Ceny za prepravu bicyklov zjednodušenou prepravou
Jednorazový vnútroštátny cestovný lístok pre zjednodušenú prepravu bicyklov stojí 20 korún, jednodňový 50 korún a týždenný 180 korún. Vo vybraných rýchlikoch si cestujúci môže miesto pre bicykel aj rezervovať.
Pri zjednodušenej preprave ponúka ZSSK cestujúcim do susedných krajín výrazné zľavy. Medzištátny cestovný lístok stojí štandardne päť eur, čo je asi 200 korún. Cestovný lístok zjednodušenej prepravy bicyklov stojí do Viedne jednosmerne jedno euro (40 korún) a spiatočný dve eurá (80 korún). Ak cestujúci využije túto službu do Českej republiky v rámci malého pohraničného styku zaplatí za bicykel len pol eura (20 korún), a to aj vo vybraných vlakoch do Maďarska a Poľska.

Pojazdná úschovňa batožín
V pojazdnej úschovni batožín zodpovedá za bicykel vlakový personál. Cestujúci si môžu bicykel naložiť do všetkých vlakov, v ktorých je zaradený služobný vozeň. V cestovnom poriadku sú takéto vlaky označené piktogramom kufríka. V povinne miestenkových vlakoch je povinná aj rezervácia bicykla.
Pojazdnú úschovňu batožín, ktorú zabezpečujú vlaky kategórie EuroCity, InterCity, expresné vlaky a rýchliky, môžu cestujúci využiť na stredné a dlhé vzdialenosti. Na začiatku cesty si bicykel naložia do služobného vozňa a v cieli svojej cesty si ho vyložia,

Ceny za prepravu v pojazdnej úschovni batožín
Cena za prepravu bicyklov je rovnaká ako pri zjednodušenej preprave bicyklov.
Medzištátny cestovný lístok v povinne miestenkovom vlaku napríklad z Košíc do Viedne stojí jedno euro (40 korún). Pri cestách do Českej republiky zaplatí cestujúci za pojazdnú úschovňu batožín s rezerváciou jedno euro (40 korún) a bez rezervácie pol eura (20 korún).

Preprava na objednávku
Ak väčšia organizovaná skupina zákazníkov nahlási prepravu s bicyklami, ZSSK v určitých prípadoch zabezpečí v osobných a zrýchlených vlakoch zaradenie vozňa na prepravu bicyklov. Objednávky sprostredkuje Centrum predaja alebo Kontaktné centrum 18 188.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 16:41