StoryEditor

Poľnohospodári: Od štátu chceme viac peňazí

Kvalitné potraviny, primerané ceny. V tomto duchu sa niesla agenda bezmála tisícky poľnohospodárov z celého Slovenska, ktorí včera pred budovou Národnej rady prostestovali proti podmienkam v slovenskom agrosektore a návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Kvalitné potraviny, primerané ceny. V tomto duchu sa niesla agenda bezmála tisícky poľnohospodárov z celého Slovenska, ktorí včera pred budovou Národnej rady prostestovali proti podmienkam v slovenskom agrosektore a návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Ten včera krátko po proteste prerokúvali poslanci.
"Sme rozhorčení výškou podpory pre poľnohospodárov a sľub predsedu vlády, podľa ktorého nemalo dôjsť k zhoršeniu ich podmienok pokladáme za nesplnený," vyhlásil pred auditóriom z celého Slovenska predseda Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností Václav Fabrici. Akciu svojou prítomnosťou podporil aj podpredseda parlamentu Viliam Veteška z HZDS. Roľníci počas prejavov vyjadrili aj politické postoje: Na pranier sa dostal napríklad minister financií Ivan Mikloš, či celá vládna koalícia.

Kruté podmienky
Problematických je podľa poľnohospodárov hneď niekoľko bodov štátnej politiky podpory poľnohospodárov. Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivana Oravca je vzhľadom na priostrujúcu sa konkurenciu a rast cien energií zhruba 15,6 miliardy korún, ktoré z celkového návrhu 22,3 miliardy korún pre celý rezort pôdohospodárstva na budúci rok pripadá na poľnohospodárov, primálo.
Proti poľnohospodárom podľa jeho slov v tomto roku hrali aj obchodné reťazce, ktoré majú tendenciu znižovať ceny prvotných komodít, ale aj výrobkov z nich stláčať čo najnižšie. Poľnohospodári tak prichádzajú o svoje marže.
Na rozdiel od minulého roka, kedy bol sektor poľnohospodárskej prvovýroby ziskový (1,5 mld. Sk), tohtoročný pesimizmus podčiarkuje aj pokles nákupných cien niektorých komodít, napríklad mlieka, hydiny, hrozna, či vajec. K tomu vysoké úverové zaťaženie prvovýrobcov, vysoké nájomné a nedostatok skladovacích kapacít pre intervenčné nákupy. Poľnohospodári navyše s priemernou nominálnou mzdou okolo 12-tisíc korún napríklad popri učiteľoch patria k najhoršie zarábajúcim Slovákom.
Oravec tiež upozornil, že sa z roka na rok znižuje aj štátna pomoc pre farmárov. V roku 2004 štát farmy podporil 800 miliónmi korún, v tomto roku polovicou a v návrhu rozpočtu na budúci rok sa očakáva 395 miliónov.
Poľnohospodárski predáci tiež za silnej podpory protestoval voči vládnemu návrhu, podľa ktorého by v budúcom roku mali dostať 54 percent priamych platieb. Namiesto tohto podielu z priemerných platieb starých členov únie chcú slovenskí poľnohospodári 59 percent, čo je však stále menej ako platby pre Česko, či Maďarsko.

Simon by tiež privítal viac
"Samozrejme, aj my by sme boli radi, aby boli priame platby čo najvyššie. Treba ale povedať, že pôvodný návrh ministerstva financií namiesto 59 percent počítal so 41 percentami. Ministrovi pôdohospodárstva Zsoltovi Simonovi sa ale napokon podarilo vyrokovať vyššiu štátnu podporu," reaguje jeho hovorkyňa Katarína Czajlíková. Z priamych platieb totiž z únie smeruje len 35 percent a zvyšok dorovnáva štátny rozpočet.
Czajlíková: "Napriek tomu sa priame platby podľa návrhu v budúcom roku zvýšia o 520 miliónov korún. "Okrem toho tu sú aj ďalšie formy podpory poľnohospodárov - štrukturálne fondy, podpora vidieka, či intervencie."
Hovorca ministerstva financií len dodáva, že vstupom do EÚ prijalo Slovensko Spoločnú poľnohospodársku politiku, čo spôsobilo dynamický rast verejných výdavkov do tohto sektora. Celkové výdavky na pôdohospodárstvo rastú medzi rokmi 2002 a 2006 o 74 percent.

Ako presadzujú svoje požiadavky iné záujmové skupiny:
Členstvo v poradných orgánoch vlády
Legislatívna rada vlády
- Slovenská advokátska komora

Hospodárska rada vlády - Slovenská obchodná a priemyselná komora, Združenie podnikateľov Slovenska, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Konfederácia odborových zväzov, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR

Rada hospodárskeho a sociálneho partnerstva - Konfederácia odborových zväzov, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, Republiková únia zamestnávateľov

Nátlakové akcie v tomto roku
- v septembri 2005 protestovali zdravotníci. Okrem iného žiadali zvýšenie tarifných platov na úroveň dvojnásobku priemernej mzdy v hospodárstve.
- v decembri 2005 protestovali policajti. Požadovali zvýšenie platov na úroveň vojakov.
- proti pomalemu riešenie svojich sociálnych problémov protestovali vo viacerých slovenských mestách organizácie zdravotne postihnutých občanov. Žiadali lepšie ohodnotenie osobných asistentov a ich oslobodenie od platenia prispevkov do zdravotnej poisťovne.

Protestujúci majú vlastné riešenia
Väčšina poľnohospodárov na včerajšom protestnom zhromaždení protestovala principiálne. Viac peňazí chcú aj napriek tomu, že nevedia, koľko pre nich v budúcom roku skutočne navrhuje štátny rozpočet.
"Vyvážajú sa v drahých autách a vôbec sa nestarajú o nás. My žijeme z 12-tisíc korún," rozhorčil sa Jozef z Michaloviec, pridávajúc sériu invektív na hlavy okolojazdiacich poslancov (bez rozdielu koalície a opozície
).
Ak by bol ministrom financií, problém poľnohospodárstva by vyriešil rázne - napríklad znížením zdrojov pre kapitolu rezortu kultúry. Veď napríklad herci na to, aké podávajú výkony zarábajú priveľa. Ďalšie peniaze by sa podľa pristojaceho dali nájsť aj na osobných účtoch poslancov. S týmto ale zrejme metodika ESA 95 nepočítala...

Priemerná mesačná mzda poľnohospodárov, lesníkov a poľovníkov v tomto roku (Sk)

1. štvrťrok 2005

1. štvrťrok 2004

2. štvrťrok 2005

2. štvrťrok 2004

12 750 11 263 12 018 11 770
*nominálna mzda
Zdroj: Štatistický úrad SR

S akými peniazmi pre pôdohospodárov počíta štátny rozpočet
 

Návrh 2006 (mld. Sk)

Skutočnosť 2005 (mld. Sk)

Zmena (%)

Zdroje rezortu pôdohospodárstva 3,7 4,1 -9,75
Zdroje z Európskej únie 12,4 11,8 5
Spolufinancovanie projektov k zdrojom únie 5,2 3,7 40,5
Predvstupové fondy  0,6 1,5 -60
Spolufinancovanie k predvstupovým fondom 0,4 0,3 33
Spolu  22,3 21,5 3,7
*Návrh zahŕňa poľnohospodárstvo aj lesné hospodárstvo
Zdroj: Ministerstvo financií SR

01 - Modified: 2003-02-03 14:13:35 - Feat.: 0 - Title: Zeleninové karbonátky s TOFU 02 - Modified: 2003-02-03 14:13:56 - Feat.: 0 - Title: TOFU obaľované v haluškovom ceste
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:57