StoryEditor

Počiatek v Bruseli: Miklošove plány úplne nezruším

12.07.2006, 00:00
Minister financií Ján Počiatek odštartoval svoju premiéru v Bruseli s váhavým náznakom, že chce pokračovať v niektorých krokoch svojho predchodcu Ivana Mikloša.

Minister financií Ján Počiatek odštartoval svoju premiéru v Bruseli s váhavým náznakom, že chce pokračovať v niektorých krokoch svojho predchodcu Ivana Mikloša. Na včerajšom zasadnutí ministrov financií Európskej únie potvrdil, že trvá na pláne zaviesť euro v roku 2009 a naďalej vystupovať proti daňovej harmonizácii v EÚ. Doteraz avizovaný cieľ v súvislosti s eurom bude podľa Počiatka "prioritou slovenskej vlády". Kabinet Roberta Fica je preto podľa neho pripravený dozrieť na deficit verejných financií, ale tiež úzko spolupracovať s Národnou bankou Slovenska a zabrániť nárastu inflácie. Práve pre vysokú infláciu museli dve nové členské krajiny - Litva a Estónsko - pozmeniť svoje plány a oddialiť vstup do eurozóny. Od budúceho roka sa preto bude eurom v rámci novej desiatky štátov EÚ platiť iba v Slovinsku.
Rovnako v otázke daňovej harmonizácie chce Počiatek udržať doterajší kurz. Maďarský komisár Lászlo Nagy plánuje dať budúci rok členským štátom návrh na harmonizovanie daňového základu pre firmy. Potrebuje však na to jednohlasnú podporu národných vlád. Slovensko bolo jednou z piatich krajín - spolu s Britániou, Írskom, Estónskom a Litvou - ktoré podobné kroky blokovali. "Ešte sme o tom nerokovali na Koaličnej rade, ale môj osobný názor je, že by sme v takomto postupe mali pokračovať," povedal Počiatek v Bruseli.
Naopak, plány znižovania DPH na niektoré tovary sú v presnom protiklade so stratégiou predchádzajúceho šéfa financií. Slovensko po zavedení rovnej dane nevyužíva žiadne výnimky pre nižšie DPH ako naši poľskí či českí susedia. Varšava a Praha dokonca pred časom blokovali rozhodnutie dvadsaťpäťky o nižších spotrebných daniach pre služby, ako stavebné práce či opravy bicyklov, v snahe získať predĺženie prechodného obdobia pre ich vlastné citlivé kategórie, ako kúrenie či niektoré potraviny. Ivan Mikloš bol proti - tvrdil totiž, že nižšia sadzba DPH dlhodobo nemá vplyv na ceny.

01 - Modified: 2003-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Útok na Irak 02 - Modified: 2003-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kubánci uniesli lietadlo do USA 03 - Modified: 2003-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opatrenia na Letisku M. R. Štefánika 04 - Modified: 2003-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SČK chce pomáhať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:23