StoryEditor

Diskusia hnclub

25.04.2007, 00:00

Dušan Magula, konateľ Brantner Slovakia: Separovaný zber podľa neho ešte mnohým obciam a mestám na Slovensku neprináša zisk. Zaujímal sa aj o možnosť vyššej podpory projektov na zber, separovanie a recykláciu odpadov.
Juraj Dlhopolček: -- Žiadna recyklačná kapacita nebola podporovaná viac ako 30 percentami z Recyklačného fondu, to znamená, že do 70 percent nákladov musí byť z iných zdrojov. ešte reaguje na Magulu :

Ján Zvonček, riaditeľ Kovod Recycling, s. r. o.
: -- Nie je možné, aby podnikateľ dostal z Recyklačného fondu 100 percent. Na Slovensku máme dobre vybudované spracovateľské kapacity, ale ich využívanie je zatiaľ nedostatočné.

Martin Ciran, riaditeľ združenia Envidom: Zaujímal sa o poplatky do Recyklačného fondu a vyslovil sa za ich adresné vyberanie, lebo mnohé firmy ich neplatia. Viac sa treba zamerať na kvalitu zberu ako množstvo vyzbieranej druhotnej suroviny.
Jaroslav Jaduš: -- Systém zberu a recyklácie je deformovaný. Mnohé firmy sa vyhýbajú plateniu do Recyklačného fondu a je pre nich výhodnejšie platiť sankcie.

Ján Trajčík, riaditeľ odboru európskej integrácie, regionálneho rozvoja a verejného financovania Dexia Banky:Vrátime sa na Slovensku k myšlienke spätného výkupu PET fliaš?
Jaroslav Jaduš: -- Vzhľadom na tlak obchodníkov spätný výkup PET fliaš nefunguje. Pripravená vyhláška sa doteraz nepremietla do praxe. Riešením má byť stanovenie limitov zberu a recyklácie tejto komodity.

Ľudovít Boleček viceprezident Asociácie spracovateľov elektroodpadu: Zaujímal sa o využívanie eurofondov malými obcami, ktoré majú menej ako dvetisíc obyvateľov. Pýtal sa, či ich môžu malé obce využívať.
Jaroslav Jaduš: -- Eurofondy môžu využívať aj menšie obce, ale pri príprave projektov by sa mali združovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:26