StoryEditor

Byty pre mladých by mali byť dostupnejšie

23.05.2006, 00:00
Prístupnejšie bývanie pre mladé rodiny a mladých ľudí. To je hlavný sľub, ktorý dáva pred nadchádzajúcimi voľbami väčšina politických strán. Ak sa však do budúcej vlády dostane aj SDKÚ, výrazné zmeny sa čakať nedajú.

Prístupnejšie bývanie pre mladé rodiny a mladých ľudí. To je hlavný sľub, ktorý dáva pred nadchádzajúcimi voľbami väčšina politických strán. Ak sa však do budúcej vlády dostane aj SDKÚ, výrazné zmeny sa čakať nedajú. Táto strana žiadnu revolúciu v bytovej politike neplánuje a ministerstvo financií riadené jej podpredsedom Ivanom Miklošom viaceré návrhy možných koaličných partnerov odmieta.
Hlavnými piliermi financovania výstavby bytov by mali aj po voľbách zostať Štátny fond rozvoja bývania, stavebné sporenie a hypotekárne úvery. Ani jedna z politických strán ich nemieni po prípadnom volebnom úspechu zrušiť, všetky chcú pokračovať vo výstavbe nájomných bytov a znižovaní energetickej náročnosti. Väčšine strán stačí aj sedem miliárd korún, ktoré štát investuje ročne do podpory bytovej výstavby

Návrhy národniarov podporu nemajú
Najmenšiu podporu má návrh Slovenskej národnej strany. Podľa jej predsedu Jána Slotu by každý mladomanželský pár, ktorý čaká rodinu, mal do roka dostať byt. "Stálo by to ročne 20 miliárd korún," tvrdí Viliam Veteška z ĽS-HZDS. Táto strana preto chce byty pre mladých riešiť cez Štátny fond rozvoja bývania, ktorý by mal podporovať predovšetkým nájomné bývanie.
Podporu mladých majú vo svojom programe aj kresťanskí demokrati, tá by však nemala byť rovnaká pre všetkých. "Budeme výrazne podporovať mladých ľudí v prvom manželstve. Tým sa zrejme od ostatných líšime," povedal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik. Ak by sa hnutiu podarilo svoj plán presadiť, manželia by dostali od štátu bonifikáciu hypotekárneho úveru na byt do výšky desaťtisíc korún ročne na obdobie prvých piatich rokov.

Stavebné sporenie a hypotéky s otáznikom
Neistý je osud prémie k stavebnému sporeniu. KDH ju považuje za príliš štedrú, Slobodné fórum ju, naopak, berie ako základný nástroj bytovej politiky a spolu so SNS a s KSS ju chce zvýšiť na šesťtisíc korún ročne.
Podobné je to s bonifikáciou úrokov k hypotékam. Tá sa už niekoľko rokov neposkytuje, KDH ju chce zaviesť, ale chce si počkať na vývoj trhu. Naproti tomu SMER, SNS i KSS ju chcú zaviesť bezpodmienečne. Aby im to prešlo, nemali by ísť do vlády s SMK, so Slobodným fórom alebo s SDKÚ. "SMK hypotéky pre nízke trhové úroky podporovať nebude," tvrdí minister výstavby László Gyurovszky.
KDH sľubuje rozšíriť aj položky, ktoré sa dajú odpočítať z daňového základu. Ide napríklad o zaplatené úroky z hypotekárneho úveru na kúpu bytu, rodinného domu, práve tak úroky zo stavebného úveru. Aj tu by však hnutie narazilo na odpor SDKÚ. "Pri každej investícii do nehnuteľnosti si občan zhodnocuje svoj majetok a ďalšia podpora nie je namieste. Výsledkom by bol návrat k neprehľadnému systému a daňovým únikom," tvrdí poradca ministra financií Peter Papanek.

Priestor pre súkromné zdroje
Podľa SDKÚ je súčasná podpora bytovej výstavby dobrá a strana bude pokračovať v orientácii na Štátny fond rozvoja bývania. "S tým rozdielom, že v súčasnosti môžu dotácie a úvery pri výstavbe nájomných bytov poberať len obce a mestá. Chceme dať priestor aj súkromnému kapitálu, čím by sa rozšírili podnikateľské možnosti firiem," vysvetľuje poslanec SDKÚ Stanislav Janiš.
Stavebná firma, ktorá nájomnú bytovku postaví, by ju mohla v budúcnosti aj spravovať a udržiavať, čím by sa zabezpečila lepšia kvalita starnúcich budov. Podľa ministerstva výstavby je takýto model reálny.

Ako si predstavujú bytovú politiku po voľbách

SDKÚ
Súčasnú podporu bytovej výstavby považuje za dobrú a bude pokračovať v orientácii na Štátny fond rozvoja bývania. O úvery a dotácie na stavbu nájomných bytov by sa však mohli okrem obcí uchádzať aj súkromné firmy. Strana je proti bonifikácii hypotekárnych úverov a odpočítateľným položkám.

KDH
Plánuje zaviesť bonifikáciu hypoték, chce podporovať prvé manželstvá a zaviesť odpočítateľné položky. Dlžník by si tak zaplatené úroky mohol odpočítať z daňového základu. Štátnu prémiu zo stavebného sporenia chce hnutie znížiť.

SMK
Odmieta opätovné zavedenie štátnej bonifikácie na hypotekárne úvery a prehodnotiť chce aj výšku prémie pri stavebnom sporení. Ako, strana nekonkretizovala.

Smer
Politika strany sa od ostatných líši v tom, že sa nesústredila na mladých, ale na starších občanov. Ako jediná chce dávať viac peňazí na výstavbu zariadení sociálnych služieb, najmä na domovy dôchodcov. Plánuje zaviesť aj bonifikáciu hypotekárnych úverov.

HZDS
Vo financovaní bytovej výstavby sa chce zamerať na Štátny fond rozvoja bývania. Prioritou sú nájomné byty pre mladých ľudí.

Slobodné fórum
Štátnu prémiu pri stavebnom sporení chce zvýšiť na šesťtisíc korún, podporuje aj bonifikáciu hypotekárnych úverov.

01 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dispečing bude mať novú budovu 02 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V koalícii nik nikomu neverí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:13