StoryEditor

Čo na Matovičovu daňovú reformu hovoria reštaurácie? (Anketa)

23.11.2021, 23:00
Minister financií Igor Matovič predstavil daňovú reformu, ktorej súčasťou je aj balík zmien týkajúci sa reštaurácií. Reakcie sú zatiaľ rozpačité, niektorí prevádzkari si nevedia predstaviť, ako to bude fungovať v praxi.

Obslúžiť zákazníkov a ponúknuť im jedlo v priestoroch reštaurácie je dnes pre prevádzky v 54 čiernych okresoch nesplniteľnou fatamorgánou. Netrpezlivo čakajú na objednávku v rámci donášky alebo aspoň pri okienku a história sa na Slovensku zase opakuje. Tento smutný obraz tu totiž bol aj počas prvej a druhej vlny. Už vtedy začali podnikatelia volať po znížení daní, dočasne na päť percent, pretože straty znášali veľmi ťažko.

Po týždňoch opätovného tápania v gastro segmente prevzal iniciatívu do vlastných rúk súčasný minister financií Igor Matovič. Na pondelkovej tlačovej konferencii podrobnejšie predstavil svoju daňovú reformu, ktorá sa týka aj reštaurácií. Navrhuje znížiť daň z pridanej hodnoty jedla z 20 na 10 percent. Tringelty by po schválení reformy mali byť povinné pre každého zákazníka, vo výške deväť percent z nezdanenej ceny položiek na účte. Sumy, ktoré nechávajú klienti na znak spokojnosti so servisom, by sa tak po zdanení premietli do legálnej mzdy zamestnancov. „Ak vám nechutilo, môžete požiadať o zrušenie tringeltu, ja by som sa do takej prevádzky už nevrátil,“ povedal Matovič.

Ako protislužbu požaduje minister financií možnosť polovičných porcií všetkých jedál, a nielen tých, ktoré sú na detskom menu. Chce tým predísť zbytočnému vyhadzovaniu. Okrem toho by mal na každom stole pribudnúť krčah vody zdarma. Asociácia reštaurácií a hotelov Slovenska považuje zníženie DPH za nevyhnutné opatrenie, zároveň však poukazuje na to, že ešte dôležitejšia je momentálne peňažná kompenzácia a podpora pre segment HoReCa.

HN oslovili v rámci ankety gast...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-03-14 15:26:30 - Feat.: - Title: Dankovo opatrenie prebíjajú nové dane. Za obedné menu míňame o desiatky centov viac 02 - Modified: 2025-03-13 19:35:04 - Feat.: - Title: Parlament bosnianskej republiky srbskej pripravuje reformy, predtým sa vyhradil proti celoštátnym orgánom 03 - Modified: 2025-03-07 11:30:09 - Feat.: - Title: Nemusíš cestovať k moru, aby si si vychutnal čerstvé delikatesy. Kam v Bratislave na plody mora? 04 - Modified: 2025-03-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Croissant vôbec nevznikol vo Francúzsku, ale v skutočnosti len 50 kilometrov od Bratislavy 05 - Modified: 2025-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Kosti či hrozno: Tieto, naše zdanlivo bežné, potraviny sú pre psov nebezpečné. Čo robiť, keď ich zjedia?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. marec 2025 10:40