Obslúžiť zákazníkov a ponúknuť im jedlo v priestoroch reštaurácie je dnes pre prevádzky v 54 čiernych okresoch nesplniteľnou fatamorgánou. Netrpezlivo čakajú na objednávku v rámci donášky alebo aspoň pri okienku a história sa na Slovensku zase opakuje. Tento smutný obraz tu totiž bol aj počas prvej a druhej vlny. Už vtedy začali podnikatelia volať po znížení daní, dočasne na päť percent, pretože straty znášali veľmi ťažko.
Po týždňoch opätovného tápania v gastro segmente prevzal iniciatívu do vlastných rúk súčasný minister financií Igor Matovič. Na pondelkovej tlačovej konferencii podrobnejšie predstavil svoju daňovú reformu, ktorá sa týka aj reštaurácií. Navrhuje znížiť daň z pridanej hodnoty jedla z 20 na 10 percent. Tringelty by po schválení reformy mali byť povinné pre každého zákazníka, vo výške deväť percent z nezdanenej ceny položiek na účte. Sumy, ktoré nechávajú klienti na znak spokojnosti so servisom, by sa tak po zdanení premietli do legálnej mzdy zamestnancov. „Ak vám nechutilo, môžete požiadať o zrušenie tringeltu, ja by som sa do takej prevádzky už nevrátil,“ povedal Matovič.
Ako protislužbu požaduje minister financií možnosť polovičných porcií všetkých jedál, a nielen tých, ktoré sú na detskom menu. Chce tým predísť zbytočnému vyhadzovaniu. Okrem toho by mal na každom stole pribudnúť krčah vody zdarma. Asociácia reštaurácií a hotelov Slovenska považuje zníženie DPH za nevyhnutné opatrenie, zároveň však poukazuje na to, že ešte dôležitejšia je momentálne peňažná kompenzácia a podpora pre segment HoReCa.
HN oslovili v rámci ankety gast...
Zostáva vám 85% na dočítanie.