StoryEditor

Koniec politiky otvorených dverí pre imigrantov do Británie

24.10.2006, 10:55
Britská vláda predloží návrh o ochrane pracovného trhu pred záujemcami o prácu z Bulharska a Rumunska po ich vstupe do EÚ, najmä pred tými bez kvalifikácie.
Opoziční konzervatívci a niektorí členovia Labouristickej strany premiéra Tonyho Blaira navrhli obmedziť príliv imigrantov z Bulharska a Rumunska po vstupe ich krajín do únie. Britský minister vnútra John Reid sa tento týždeň chystá predstaviť plán, ktorý predpokladá koniec plného otvorenia pracovného trhu pre občanov pristupujúcich krajín. Rumuni a Bulhari tak môžu po určitú dobu od vstupu čakať len časovo i kvantitatívne obmedzené povolenia pre málo kvalifikované práce ako je napr. oberanie jabĺk.

Británia spolu s Írskom a Švédskom ukázala novým členským krajinám v roku 2004 veľmi prívetivú tvár, keď im úplne otvorila svoj pracovný trh. Odhadovaná imigrácia nových pracovníkov do Spojeného kráľovstva sa mala pohybovať okolo 13 tisíc. Toto číslo bolo niekoľkonásobne prekročené. Zodpovedné úrady odhadujú počet pracovníkov z nových členských štátov od roku 2004 na minimálne 400 tisíc. Analytici sa väčšinou zhodujú, že táto pracovná sila znamenala pre Britániu jednoznačný prínos. Mnohí však tento názor nezdieľajú. Podľa prieskumu Financial Times z minulého piatku si 76% Britov myslí, že v Spojenom kráľovstve žije príliš veľa imigrantov. Okolo 50% respondentov má dojem, že imigranti ekonomike škodí. Tieto výsledky prieskumu tiež súvisí s nedávno zverejnenými údajmi, z ktorých vyplýva, že 80% imigrantov zarába o niečo viac než je minimálna mzda a súčasne platia na daniach a iných odvodoch len polovicu toho, čo priemerný Brit.

Vládne výskumy odhadujú, že po vstupe oboch krajín do únie príde do Británie 60 000 až 140 000 Rumunov a Bulharov. Plánované reštrikcie odrážajú odhodlanie britského kabinetu ukončiť prílev nízkokvalifikovanej pracovnej sily do krajiny.

Migrácia bola tiež hlavnou témou víkendového rokovania predstaviteľov EÚ v Lahti. V členských krajinách súčasnej dvadsaťpäťky rastie znepokojenie obyvateľov. Tí si vo väčšine prípadov myslia, že ich vlády si s rozsiahlou migráciou predovšetkým afrických krajín a so silnejúcim tlakom východoeurópskych imigrantov nedokážu poradiť.

Súčasná britská vláda sa podľa komentátorov obáva politických dôsledkov otvoreného prístupu v otázke migrácie za prácou. Plánovaný postup Johna Reida uvítali i zamestnanecké organizácie, ktoré síce pripúšťajú pozitívny efekt migrácie na domácu ekonomiku, ale majú strach, že ďalšiu vlnu migrantov by už britský pracovný trh neuniesol.

Článok je prebratý z EurActiv.sk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:53