StoryEditor

Pozemky budú riešiť individuálne

07.04.2006, 00:00
Problémy s pozemkami pre investorov, ktorí nemôžu rozbehnúť svoje projekty kvôli zastaveniu predaja štátneho majetku, sa budú riešiť individuálne. Vyplynulo to zo včerajšieho rozhodnutia Správnej rady Slovenského pozemkového fondu.

Problémy s pozemkami pre investorov, ktorí nemôžu rozbehnúť svoje projekty pre zastavenie predaja štátneho majetku, sa budú riešiť individuálne. Vyplynulo to zo včerajšieho rozhodnutia Správnej rady Slovenského pozemkového fondu.
Rada súhlasila s postupom ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona a generálneho riaditeľa fondu Františka Hideghétyho na riešenie štyroch najhorúcejších prípadov, kde by zastavením privatizácie došlo k vážnym hospodárskym škodám. V prvom rade šlo o pozemky v areáli automobilky Kia Motors, kde sa vzhľadom na potrebné kolaudačné rozhodnutie v apríli tohto roka vyžaduje vlastnícky vzťah. Investor by mal získať na pozemky predkupné právo.
"Rada odobrila aj podpísanie zmlúv o budúcich zmluvách pre priemyselné parky v Leviciach, Zlatých Moravciach a pri Levoči, s ktorými zahraniční investori súhlasili," spresňuje poradca generálneho riaditeľa fondu Ľudovít Kavjak. Ďalšími desiatkami požiadaviek, ktoré vzniesli regióny na urýchlené riešenie, sa rada nezaoberala. "Aj naďalej sa bude postupovať individuálne -- tak, ako doteraz. Minister Simon je ochotný v naliehavých prípadoch rokovať s investormi osobne a hľadať vyhovujúce riešenie," uzatvára Kavjak.
Napríklad zastavenie prevodov pozemkov mohlo pripraviť Levočský okres o 1 200 pracovných miest. Na pripravovaný priemyselný park Brusník medzi Levočou a Spišským Podhradím je už vydané územné rozhodnutie, v poriadku je aj štúdia vplyvu na životné prostredie. Mal by sa rozkladať na ploche 40 hektárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:33