StoryEditor

Príčína je ešte na začiatku celého reťazca. Za zdražením potravín sú proteíny

07.12.2021, 23:00
Produkovať mlieko alebo mäso nekomplikujú len nízke odbytové ceny, ale aj neustále rastúce vstupy.

Farmári, ktorí sa popri živočíšnej výrobe nevenujú aj rastlinnej, majú za sebou ťažký rok. Dôvodom je prudký rast cien kŕmnych zmesí, ktoré v ich chovoch tvoria značnú časť nákladov.

Napríklad pri chove ošípaných, hydiny či dojníc majú približne 55-percentný podiel. Platí to aj v Poľnohospodárskom družstve Ludrová, ktorému repka, sója či výživové komponenty zvýšili výdavky na potravu pre zvieratá od 30 do 40 percent.

„Je to obrovský nárast vstupov a spracovatelia sa minimálne snažia zvýšiť ceny pri našich výstupoch, čo vôbec nepokrýva náklady,“ opisuje posledné mesiac...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-16 09:27:12 - Feat.: - Title: Šéfka Slovenských cukrovarov pre HN: Spotreba cukru v obchodoch stúpla, súvisí to s krízou 02 - Modified: 2023-05-13 05:00:00 - Feat.: - Title: Plošné používanie antibiotík u zvierat viedlo k vzniku baktérií. Tie sú nebezpečné pre ľudí 03 - Modified: 2023-05-07 15:26:40 - Feat.: - Title: Na menších pozemkoch ľudia tratia. Jednotná pôda prináša tieto výhody 04 - Modified: 2023-05-04 09:02:08 - Feat.: - Title: Takto vyzerá budúcnosť poľnohospodárstva. Drony kontrolujú kvalitu plodov a rastlín, videli sme ukážku 05 - Modified: 2023-04-28 07:09:56 - Feat.: - Title: Po cibuľovej prichádza ryžová kríza: nepriaznivé počasie ovplyvňuje jej pestovanie v Ázii aj Európe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. máj 2023 15:36