StoryEditor

Na zatepľovanie únia asi neprispeje

23.01.2006, 23:00
Brusel prisľúbil, že finančne podporí obnovu panelových sídlisk v nových členských krajinách. Peniaze sa však s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú dať použiť na rekonštrukciu či zatepľovanie panelákov. Podporiť by sa naopak mala príprava úzmených plánov a projektov skvalitňovania životného prostredia na sídlískách. Peniaze budú budú čerpať samosprávy a nie spoločenstvá vlastníkov. Taký je aktuálny stav rokovaní ministrov výstavby nových členských krajín s Európskou komisiou.
Brusel prisľúbil, že finančne podporí obnovu panelových sídlisk v nových členských krajinách. Peniaze sa však s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú dať použiť na rekonštrukciu či zatepľovanie panelákov. Podporiť by sa, naopak, mala príprava územných plánov a projektov skvalitňovania životného prostredia na sídliskách. Peniaze budú čerpať samosprávy a nie spoločenstvá vlastníkov. Taký je aktuálny stav rokovaní ministrov výstavby nových členských krajín s Európskou komisiou.
"Príspevky nebudú vysoké. Európa nám určite paneláky nezateplí. Pôjde skôr o motiváciu, aby sa revitalizácia celých sídlisk vôbec začala a zapojil sa do nej bankový sektor," hovorí riaditeľka odboru bytovej politiky na ministerstve výstavby Elena Szolgayová.
Európska komisia vyčlení peniaze z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. O konkrétnej sume sa však rozhodne až pri definitívnom schválení rozpočtu EÚ na roky 2007 až 2013. Zatiaľ je známe len to, že štáty budú môcť na obnovu sídlisk použiť najviac tri percentá z pridelených peňazí. Európska komisia už v tomto duchu pripravila koncepciu, ako do rekonštrukcie panelových sídlisk v nových členských krajinách zapojiť Európsku investičnú banku a Európsku banku pre obnovu a rozvoj.

Bez veľkých očí
Ministerstvo výstavby zatiaľ nehovorí o presných sumách, ktoré by chcelo v Bruseli vyrokovať. "V prvom rade sa usilujeme o to, aby to bolo možné. O sumách sa bude hovoriť, až keď budú známe presné podmienky," uviedla Szolgayová.
Česi už, naopak, svoje požiadavky sformulovali. "Cieľom Českej republiky je získať z Európskeho fondu regionálneho rozvoja aspoň miliardu korún ročne," uviedla riaditeľka odboru bytovej politiky českého ministerstva pre miestny rozvoj Daniela Grabmüllerová.

Peňazí je málo
Paneláky sú po celej Európe a ich obnova by si vyžiadala okolo 350 miliárd eur. Vo vyspelých štátoch ich označujú za neútulné a sú chápané ako sociálne bývanie. "To je hlavný dôvod, prečo je Európska komisia pri ich obnove z vlastných zdrojov taká zdržanlivá," konštatuje hovorca ministerstva výstavby Ján Pállfy.
Na Slovensku býva na panelových sídliskách takmer 40 percent obyvateľov. Ich obnova by si vyžiadala približne 400 miliárd korún a podľa Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska by trvala približne 36 rokov. Zväz preto odporúča vytvoriť podmienky na obnovu vyše 32-tisíc bytov ročne s priemernými nákladmi 509-tisíc korún na jeden byt, čo je spolu 16,5 miliardy korún.
V tomto roku by sa malo na obnovu bytového fondu zo Štátneho fondu rozvoja bývania použiť 700 miliónov korún.

Podiel panelových bytov (v%)
Maďarsko 51
Španielsko 48
Slovensko 38
Belgicko 33
Východné Nemecko 31
Česká republika 31
Poľsko 20
Slovinsko 20
Fínsko 29
Taliansko 29
Francúzsko 20
Švédsko 20
Holandsko 20
Veľká Británia 5
Západné Nemecko 5
Dánsko 5
Zdroj: Paneláky v Európe, štúdia 2004
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:54