StoryEditor

Príspevky z eurofondov budú vyššie

02.03.2006, 23:00

O desať percent sa zvýšia príspevky Európskej únie na projekty v plánovacom období rokov 2007 až 2013. Predĺži sa aj lehota čerpania fondov, takže Slovenská republika bude mať rok navyše na finančné zúčtovanie fondov.
"Na regionálnej úrovni vzniknú štyri implementačné jednotky, ktoré budú spravovať štrukturálne fondy tak, ako to v súčasnosti vykonávajú ministerstvá na národnej úrovni," uviedla koordinátorka Národného strategického koordinačného rámca Ľubica Sabadošová. Podľa nej sa tým zvýšia kompetencie samosprávnych krajov. Svoje jednotky bude mať Bratislava, západné, stredné a východné Slovensko. "Kde presne budú sídliť, si musia rozhodnúť župani, my do toho zasahovať nebudeme," spresnil minister výstavby a regionálneho rozvoja László Gyurovszky. Kraje však namietajú, že by si mali samy rozhodovať o osude prostriedkov z eurofondov. "Samosprávne kraje vystupujú v úlohe žiadateľa, preto nemôžu byť prijímatelia. Inak by došlo ku konfliktu záujmov," obraňuje vznik jednotiek Gyurovszky.
Počas budúcich siedmich rokov by sa malo čerpať vyše desať miliárd korún na tri strategické priority. Prvou je infraštruktúra a regionálna dostupnosť, druhou informatizácia a znalostná ekonomika. Treťou sú ľudské zdroje a vzdelávanie.
Prvý návrh operačných programov sa podľa Sabadošovej vypracuje do konca mája a následne sa ním bude zaoberať vláda. "Neprekáža, že to bude súčasná vláda. Najmä preto, že dôležité je rozhodnutie Európskej komisie. Má padnúť do konca roka, takže komisia bude rokovať aj s ďalšou vládou," uzatvára minister výstavby a regionálneho rozvoja.

Zmeny pri čerpaní eurofondov:
- financovanie zo zdrojov EÚ sa zvýši zo 75 na 85 percent,
- lehota čerpania sa predĺži z troch na štyri roky,
- spravovanie štrukturálnych fondov sa presunie na štyri implementačné jednotky,
- zavedú sa tzv. inovatívne finančné nástroje na čerpanie peňazí z fondov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:45