StoryEditor

Terčom sprejerov sú aj osobné vozne

01.11.2006, 23:00

Už viac ako rok platí novela Trestného zákona, ktorá vymedzuje prísnejšie tresty pre tých, ktorí grafitovými sprejmi poškodzujú cudzie veci. Terčom sprejerov sú aj osobné vozne Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).
Od roku 2001 zaznamenala Železničná polícia až 307 prípadov poškodenia železničných vozňov sprejermi. Tento rok je ich už štyridsať a objasnených prípadov bolo od roku 2001 len 28, z toho tento rok sa objasnili štyri prípady, čo je len 17 percent z celkového počtu.
Posledný prípad poškodenia železničného vozňa grafiti sa stal vo štvrtok 12. októbra, keď iba polhodina stačila sprejerovi na to, aby postriekal vozeň Tatranských elektrických železníc, ktorý stál na železničnej stanici v Starom Smokovci.
Sprejerom za poškodenie vozňov hrozí finančná pokuta aj trest odňatia slobody.

Tresty pre sprejerov
Ak páchateľ poškodí železničný vozeň tým, že ho pomaľuje, postrieka či popíše farbou alebo inou látkou, bude potrestaný odňatím slobody až na jeden rok alebo peňažným trestom. Šesť mesiacov až tri roky väzenia mu hrozia v prípade, že takýto skutok spácha opakovane alebo ako člen organizovanej skupiny

Škody ZSSK
Plocha jedného osobného vozňa predstavuje 90 až 94 štvorcových metrov a na jej kompletné vyčistenie od sprejerov je potrebných 130- až 215-tisíc korún, podľa rozsahu poškodenia a typu náteru. Na vozňoch v bežnej prevádzke sa pre nedostatok financií čistia len plochy, na ktorých je opis vozňa, čo je podmienkou prevádzkovania železničných vozidiel.
Osobné vozne radené vo vlakoch InterCity, špeciálne vozne a vozne pre medzinárodnú prepravu sa však pri poškodení do sprejerov musia vždy vyčistiť kompletne.

Prevencia
Železničná polícia v súvislosti so sprejermi prijala opatrenia na prevenciu a hliadky poriadkovej a operatívnej služby sa zameriavajú na kontrolu podozrivých osôb, ktoré sa pohybujú v obvode železníc. Hliadková aj strážna činnosť sa zameriava na miesta, kde sú odstavené osobné aj nákladné vozne. V Železničných opravovniach sa od roku 2000 pri pravidelných náteroch vozňov nanáša okrem laku aj antigrafitový náter.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 04:08