StoryEditor

Obnova bytov potrvá desiatky rokov

13.10.2005, 00:00
Slováci by mali počas nasledujúcich troch desaťročí investovať do rekonštrukcií bytov zhruba 400 miliárd korún. Ministerstvo výstavby odhaduje, že rôznu mieru opráv vyžaduje takmer 780-tisíc bytov postavených do roku 1983.

Slováci by mali počas nasledujúcich troch desaťročí investovať do rekonštrukcií bytov zhruba 400 miliárd korún. Ministerstvo výstavby odhaduje, že rôznu mieru opráv vyžaduje takmer 780-tisíc bytov, postavených do roku 1983.
Rezort predpokladá, že vlastníci bytov v bytovkách v rokoch 2007 až 2013 investujú do obnovy približne 67 miliárd korún. Ak by sa toto tempo udržalo, existujúci bytový fond by sa obnovil do roku 2043, čiže za 36 rokov. Ministerstvo to uvádza v správe o potrebe finančných zdrojov na obnovu bytového fondu na roky 2007 až 2013, ktorú včera schválila vláda.
Mladý, ale nekvalitný
Napriek tomu, že bytový fond na Slovensku je v porovnaní s okolitými štátmi relatívne mladý, niektorým zabudovaným materiálom sa už končí životnosť. Z podrobnej analýzy Výskumného ústavu pozemného staviteľstva VÚPS - NOVA vyplýva, že priemerné náklady na komplexnú obnovu jedného bytu sú približne 580-tisíc korún. Najnižšie sú v prepočte na jeden štvorcový meter šesťtisíc, najvyššie 11-tisíc korún.
"Celé Slovensko nemôže bývať v rodinných domoch so záhradou. Musíme žiť s tým, čo máme, a starať sa o to," hovorí riaditeľka sekcie bytovej politiky ministerstva výstavby Elena Szolgayová. Ľudia podľa nej obecné byty odkupovali za lacné peniaze. "O svoj majetok sa musí každý starať, tak ako o každý iný tovar dlhodobej spotreby," mieni Szolgayová.
"Očakávať, že sa v rozpätí rokov 2007 - 2013 preinvestuje na obnovu bytového fondu takmer 400 miliárd korún, je skutočne nereálne," konštatuje výkonná riaditeľka VÚPS - NOVA Zuzana Sternová. Znamená to, že aj po tomto období veľký dlh v odstraňovaní zanedbanej údržby zostane. No podľa analýzy ústavu sa situácia začína zlepšovať. "Je to dané nielen štátnou podporou, ale aj zvýšenou zodpovednosťou vlastníkov a dostatkom bankových zdrojov."
Peňazí nikdy nie je dosť
Pre šesťročné obdobie 2007 až 2013 je na odstraňovanie systémových porúch vyčlenených 800 miliónov korún štátnych dotácií. K tomu treba prirátať úvery zo Štátneho fondu rozvoja bývania za tri miliardy korún.
Prostriedky fondu opráv každého z bytových domov sa budú počas uvažovaných šiestich rokov tvoriť v minimálnej výške desať korún za štvorcový meter podlahovej plochy bytu. Od januára 2007 by pritom na Slovensku malo byť vyše 800-tisíc bytov. Pri priemernej ploche 65 štvorcových metrov a šiestich rokoch to znamená, že vlastníci bytov vo fondoch opráv nasporia 38 miliárd korún. Zo stavebných sporiteľní a hypotekárnych bánk má plynúť na zanedbanú údržbu ďalších 24 miliárd.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 06:10