StoryEditor

V lete vlakom denne k slnečnému Jadranu

06.02.2007, 23:00

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) ponúka počas letnej turistickej sezóny možnosť cestovať na dovolenku k Jadranskému moru vlakom. Pravidelný rýchlik Jadran, idúci z Prahy cez Bratislavu do chorvátskeho Splitu, prepravuje z Bratislavy aj bicykle. Z východiskovej stanice Praha aj osobné autá alebo motocykle. Cestujúci si môžu vybrať, či budú cestovať posediačky alebo v ležadlovom či lôžkovom vozni. Vlaky budú premávať od 22. júna do 7. septembra, cestovné doklady sa začnú predávať najskôr dva mesiace pred odchodom vlaku.

Cestovný poriadok rýchlika Jadran
Od piatka 22. júna do piatka 7. septembra 2007 bude denne premávať z Prahy hlavního nádraží cez Bratislavu hlavnú stanicu do Splitu rýchlik 1202/1203 Jadran. Z Bratislavy hlavnej stanice bude odchádzať o 13.41 h a do Splitu prichádzať nasledujúci deň ráno o 5.54 h. Ak by ste chceli brať na dovolenku aj svoje auto či motocykel, musíte si ho naložiť v Prahe hlavním nádraží, odkiaľ R 1202/1203 Jadran odchádza o 7.54 h.
V opačnom smere odchádza Jadran zo Splitu denne o 21.00 h a do Bratislavy prichádza nasledujúci deň o 14.22 h a do Prahy o 20.00 h.

Praha -- Bratislava -- Split
Praha hl. n.
Brno hl. n.
Bratislava hl. st.
Zagreb Gl. Kol.
Split

Cena cestovných lístkov
Spiatočný cestovný lístok pre jedného cestujúceho stojí z Bratislavy do Splitu 3 360 Sk. Ak cestujete viacerí, môžete cestovať ešte lacnejšie a využiť ponuku CityStar, ktorá je výhodná pre jednotlivca a malé skupiny cestujúcich (maximálne 5 dospelých a 1 dieťa). Cestovný lístok CityStar je spiatočný a platí dva mesiace. Dvaja dospelí zaplatia za spiatočný cestovný lístok CityStar z Bratislavy do Splitu v 2. vozňovej triede 5 691 Sk.
Ak aspoň jeden z vás je držiteľom preukazu Junior RailPlus, Klasik RailPlus alebo akýkoľvek iného preukazu s logom RailPlus, získate ešte výhodnejšiu cenu CityStar RailPlus. Dvaja dospelí s touto ponukou môžu cestovať už za 4 722 Sk.
Cestovné doklady na vlak Jadran si môžete zakúpiť najskôr dva mesiace pred odchodom vlaku.

Pohodlne v lôžkových a ležadlových vozňoch
V rýchliku Jadran sú zaradené lôžkové a ležadlové vozne a tiež vozne 2. triedy na sedenie. Okrem toho je vo vlaku zaradený aj špeciálny vozeň na prepravu bicyklov.
Lôžkové vozne majú trojmiestne kupé, ležadlové vozne štvor- alebo šesťmiestne kupé.
Trojmiestne kupé v lôžkovom vozni ponúka pohodlné ubytovanie pre troch cestujúcich s platným cestovným lístkom do 2. vozňovej triedy. Cena za jedno lôžko je 665 Sk (18,20 eura).
Štvormiestne kupé v ležadlovom vozni je určené pre cestujúcich s platným cestovným lístkom do 2. vozňovej triedy. Je vhodné pre rodiny, napríklad dvaja dospelí a dve deti. Cena jedného ležadla je 511 Sk (14 eur).
Šesťmiestne kupé v ležadlovom vozni je určené napríklad pre skupiny cestujúcich, ktorí majú zakúpený cestovný lístok do 2. vozňovej triedy. Cena jedného ležadla je 344 Sk (9,40 eura).
Do vozňov na sedenie si môžete k cestovnému lístku zakúpiť aj miestenku za 110 Sk (3 eurá). Miestenka nie je povinná, ale zabezpečí vám istotu, že budete pohodlne sedieť. Ak cestujete viacerí, miestenky vám zabezpečia, že budete sedieť spolu.

Preprava bicyklov, áut a motocyklov
V rýchliku Jadran vám prepravíme aj bicykel za 183 Sk (5 eur), avšak vopred si naň musíte zarezervovať miesto vo vozni na prepravu bicyklov.
V súprave rýchlika Jadran je zaradený aj autovozeň. Na dovolenku k moru si teda môžete pribaliť aj svoje auto alebo motocykel.
Preprava áut a motocyklov v tomto vlaku je možná len medzi Prahou a Splitom, v iných železničných staniciach, kde vlak zastavuje, nie je možné autá a motocykle nakladať ani vykladať.
Za prepravu osobného auta z Prahy do Splitu zaplatíte 2 063 Sk (56,50 eura) a za prepravu motocykla 1 442 Sk (39,50 eura). Pri preprave motocykla musí mať cestujúci svoje vlastné upevňovacie popruhy.
Obytné prívesy alebo prívesné vozíky sa neprepravujú.

Dôležité!
Všetky uvádzané ceny sú orientačného charakteru a sú závislé od kurzu EUR/SKK.
Informácie o cestovaní vlakmi získate vo všetkých pokladniciach Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., v železničných staniciach, zákazníckych centrách, informačných kanceláriách, na internetovej adrese www.slovakrail.sk, e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo v Kontaktnom centre na telefónnom čísle 18 188, ktoré je dostupné nonstop zo všetkých telekomunikačných sietí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:48