Automobilka, výrobaPeter Mayer
StoryEditor

Polícia objavila v Bratislave ďalšiu čiernu prácu. Tá každým rokom rastie

26.04.2018, 19:15
Polícia potvrdila, že podobné akcie budú pribúdať.

Cudzinecká polícia zasahovala proti nelegálnym pracovníkom z cudziny v Bratislave. „Príslušníci oddelenia cudzineckej polície v súčinnosti s pracovníkmi inšpektorátu práce vykonali kontrolu v objekte jednej z bratislavských firiem zameranej na výrobu a montáž motorových vozidiel,“ uviedla hovorkyňa prezídia policajného zboru Denisa Baloghová. Podľa informácií HN sa zásah odohral v skladových priestoroch bratislavského závodu Volkswagen.

Počas kontroly polícia odhalila troch Ukrajincov, ktorí robili iné práce než na aké mali víza, ďalších desať ich krajanov opakovane porušovalo právne predpisy. Jedenásti Ukrajinci budú nakoniec vyhostení.

Pochybil subdodávateľ

Dotknutá firma, ktorej pracovníci boli zadržaní, je subdodávateľom pre logistickú spoločnosť DHL. Samotný Volkswagen i DHL sa od akejkoľvek súvislosti so zásahom dištancujú. „Zistenie policajného zboru sa netýka spoločnosti Volkswagen Slovakia. Nešlo o zamestnancov, ktorí by boli v pracovnom pomere s našou spoločnosťou,“ potvrdil pre HN hovorca spoločnosti Volkswagen Michal Ambrovič.

Nelegálnych pracovníkov pribúda

Počet nelegálnych pracovníkov na Slovensku rastie. Riaditeľ Úradu hraničnej cudzineckej polície Prezídia policajného zboru SR Ladislav Csémi v rozhovore pre portál Aktuality.sk potvrdil, že pred piatimi rokmi riešili policajti iba 25 prípadov nelegálneho zamestnávania cudzincov. Vlani ich už bolo viac ako päťsto.

Iba dva mesiace dozadu sa odohrala veľká razia v Košiciach. Na stavenisku na Štúrovej ulici, kde má na konci roka 2019 stáť nový polyfunkčný komplex, polícia zbalila všetkých cudzincov pracujúcich na stavbe. Celkovovo 62 príslušníkov tretích krajín z Moldavska a Ukrajiny vykonávajúcich tesárske, stavebné a zemné práce, polícia zadržala a poslala domov. Koncom januára sa tiež odohrala razia v hlavnom meste, kde bolo nájdených 12 Ukrajincov s poľskými vízami, ktorí boli takisto vyhostení z krajiny s ročným zákazom vstupu do schengenského priestoru.

Polícia potvrdila, že podobné akcie budú pribúdať. Dôvodom je aj blížiaci sa nástup sezónnych prác, pri ktorých je časté práve aj nelegálne zamestnávanie. Dôvodom je rovnako aj fakt, že sa na našom území objavuje čoraz viac nelegálnych pracovníkov.

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-14 22:27:47 - Feat.: - Title: Volkswagen chce v roku 2027 uviesť na trh elektromobil za 20-tisíc eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:56