Reuters
StoryEditor

Príplatky za prácu idú hore, začína platiť novela Zákonníka práce

01.05.2018, 11:23
Autor:
TASRTASR
Odborníci počas schvaľovania legislatívy upozorňovali na viaceré riziká, ktoré môže zvyšovanie príplatkov priniesť.

Zamestnanci pracujúci cez sviatok, v noci a počas víkendu si finančne prilepšia. Od 1. mája tohto roka totiž vstúpi do platnosti novela Zákonníka práce, ktorou sa zvyšujú viaceré príplatky.

Za nočnú prácu sa zvýšia príplatky v dvoch etapách, a tiež sa bude rozlišovať, či ide o všeobecnú alebo rizikovú prácu. Pri všeobecnej práci pôjde príplatok hore na 30 percent minimálnej mzdy za hodinu a v ďalšom roku bude zvýšenie predstavovať 40 percent. Podobný postup bude aj pri rizikovej práci, pri ktorej stúpa príplatok na 35 percent minimálnej mzdy za hodinu a od 1. mája budúceho roka dosiahne 50 percent.

Zamestnávatelia však budú mať možnosť uplatniť si výnimky v rámci tzv. derogačnej klauzuly, ktorá je v Zákonníku práce v súčasnosti v niektorých oblastiach. Pre zamestnávateľov to znamená, že podmienky zvýšenia príplatku za nočnú prácu budú môcť dohodnúť v rámci kolektívnej zmluvy, príplatok však bude môcť byť vo výške najmenej 25 percent od 1. mája tohto roka a od 1. mája budúceho roka bude musieť byť najmenej 35 percent.

Vo firmách, v ktorých nie sú odbory, alebo sa vykonáva prevažne nočná práca, budú môcť zamestnávatelia dohodnúť výnimky týkajúce sa mzdového ohodnotenia za nočnú prácu v rámci pracovnej zmluvy so zamestnancom. Výnimky si nebude možné uplatniť u rizikových prác.

Príplatok za víkendovú prácu

Zavedie sa aj príplatok za víkendovú prácu. Príplatok za prácu v sobotu bude vo výške 25 percent minimálnej mzdy za hodinu a od budúceho roka má byť na úrovni 50 percent. Znovu bude možné uplatniť dve výnimky, ale nebudú delené medzi všeobecnú a rizikovú prácu.

Zamestnanci budú mať vyšší príplatok aj za prácu v nedeľu. Zvyšovanie bude tiež postupné. Od 1. mája tohto roka bude vo výške 50 percent a od 1. mája budúceho roka bude predstavovať 100 percent. Aj pri týchto príplatkoch zákonník zadefinuje výnimky pre firmy, v ktorých sa musí pracovať pravidelne v nedeľu. Príplatok za sviatok sa zvyšuje na 100 percent priemerného zárobku zamestnanca zo súčasnej úrovne 50 percent.

Odborníci upozorňovali na viaceré riziká

Možnosť dohody nižších súm zvýhodnenia sa bude môcť podľa advokátskej kancelárie Ružička Csekes uplatniť iba v prípade zamestnávateľa, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky prevádzky vyžaduje, aby sa práca pravidelne vykonávala v sobotu a v nedeľu, alebo aby sa prevažná časť práce vykonávala ako nočná práca. Nesmie však ísť o rizikovú prácu.

"Sme toho názoru, že posúdenie povahy práce a podmienky prevádzky závisia od samotného zamestnávateľa, okolnosti jeho predmetu činnosti, povahy práce, podmienok prevádzky a odôvodnenosti jeho požiadavky, aby sa práca pravidelne vykonávala v sobotu a v nedeľu, alebo prevažne v noci," dopĺňa Martina Poliačiková z advokátskej kancelárie.

Odborníci počas schvaľovania legislatívy upozorňovali na viaceré riziká, ktoré môže zvyšovanie príplatkov priniesť. "Viacerí zamestnávatelia najmä v oblasti služieb už avizovali, že nové a zvýšené mzdové zvýhodnenia budú musieť premietnuť do cien svojich služieb, a to s najväčšou pravdepodobnosťou tak, že za hotelové služby alebo za jedlo v reštaurácii cez víkend ľudia zaplatia viac ako doteraz," dodala Poliačiková.

01 - Modified: 2021-12-07 08:19:59 - Feat.: - Title: Minimálna mzda porastie aj v roku 2022 02 - Modified: 2019-01-10 10:24:05 - Feat.: - Title: V medzinárodnom hodnotení sme klesli. Pružnosť zamestnania sa zhoršila 03 - Modified: 2018-03-05 06:12:27 - Feat.: - Title: Šéf zamestnávateľov: O príplatkoch sa rozhodlo politicky a až potom sa obrátili na nás 04 - Modified: 2018-01-31 09:00:02 - Feat.: - Title: Smer prezradil, kedy spustí vyššie príplatky za prácu. Pozrite si, ako sa budú zvyšovať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 06:15