StoryEditor

Rýchlikový príplatok sa od 1. marca zruší

20.02.2007, 23:00

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), a. s., od štvrtka 1. marca 2007 upravuje tarifnú politiku, v rámci ktorej zruší rýchlikový príplatok vo všetkých vlakoch osobnej dopravy. Cena príplatku na InterCity a EuroCity a SuperCity vlaky bude rovnaká v 1. aj 2. vozňovej triede.

Zmena tarifných pásiem
Kým do 1. marca 2007 bolo 30 kilometrických pásiem, od zmeny bude dovedna 40 kilometrických pásiem.

Rozpustenie rýchlikového príplatku
Rýchlikový príplatok 20 Sk, ktorý cestujúci platili pri cestách rýchlikom na akúkoľvek vzdialenosť, sa zruší a premietne do cien obyčajného cestovného.
Pre cestujúcich, ktorí cestujú rýchlikom nad 100 km, sa zmena cien cestovných lístkov po zrušení a rozpustení rýchlikového príplatku nedotkne.
Pre cestujúcich v rýchlikoch, ktorí cestujú od 4 do 100 kilometrov, cestovné lístky zlacnejú. Mierny nárast cien bude pri cestovných lístkoch v osobných vlakoch na vzdialenosť nad 40 kilometrov.
Pri cenách cestovných lístkov v osobných vlakoch zostávajú ceny nezmenené, pričom až 60 percent všetkých cestujúcich vo vlakoch cestuje osobnými vlakmi práve do vzdialenosti 40 kilometrov.

Vlaky vyššej kategórie
Cena príplatkov v InterCity, EuroCity a SuperCity vlakoch sa od 1. marca 2007 v 1. aj 2. vozňovej triede zjednotí na 40 Sk k obyčajnému cestovnému.
Držitelia preukazov JUNIOR RAILPLUS, KLASIK RAILPLUS, SENIOR, cestujúci s polovičným cestovným lístkom a občania nad 70 rokov zaplatia IC ,EC alebo SC príplatok 20 Sk.
Príplatok neplatia držitelia cestovného lístka MAXI KLASIK, žiackych časových cestovných lístkov a držitelia traťových predplatných cestovných lístkov.

Cena cestovných lístkov
Ak cestujete v súčasnosti napríklad z Trnavy do Bratislavy, za cestovný lístok v osobnom vlaku zaplatíte 62 Sk a v rýchliku 82 Sk. Od 1. marca bude cena cestovného lístka v osobnom vlaku i rýchliku 66 Sk a cestujúci rýchlikom ušetria 16 Sk.
Cestovný lístok z Liptovského Mikuláša do Popradu do osobného vlaku stojí v súčasnosti 74 Sk, rýchlikom 94 Sk. Po zmene bude cestovný lístok stáť do osobného vlaku i na rýchlik 82 Sk a cestujúci rýchlikom ušetria 12 Sk.
Cestovný lístok z Bratislavy do Nových Zámkov stojí v súčasnosti osobným vlakom 126 Sk a rýchlikom 146 Sk. Od 1. marca bude cestovný lístok osobným vlakom aj rýchlikom stáť 144 Sk a cestujúci rýchlikom ušetria 2 Sk.

Zrušenie rýchlikového príplatku je z dôvodu potreby zjednotenia prístupu ZSSK k zákazníkom tak, ako u iných dopravcov na železničnom dopravnom trhu Európskej únie.
Rýchlikový príplatok komplikoval aj integráciu viacerých druhov dopráv vo veľkých mestách. České dráhy zrušili rýchlikový príplatok pred 4 rokmi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 17:55