Podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislava Nemca je na Slovensku iba 540-tisíc kusov hovädzieho dobytka, čo oproti začiatku deväťdesiatych rokov predstavuje pokles o vyše 50 percent. Nedostatok mäsa na našom trhu prehlbuje aj fakt, že domáci poľnohospodári časť dobytka vyvážajú, keďže za kilogram živej váhy dostanú o vyše 10 korún viac ako na Slovensku. Vývoz smeruje najmä do Talianska a Španielska.
Zdražovanie hovädzieho mäsa avizujú aj českí farmári. Podľa nich bude tento rok nutné dovážať mäso až zo zámoria, v dôsledku čoho sa cena zvýši o vyše 10 korún za kilogram živej váhy. V Česku sa ročná produkcia hovädzieho pohybuje okolo 190-tisíc ton, pričom za ideálny stav tamojší poľnohospodári považujú 250-tisíc ton za rok.
Na druhej strane obchodníci avizované zdražovanie zatiaľ odmietajú. Vyjadrenia poľnohospodárov skôr považujú za akési slovné cvičenia. "Naši dodávatelia zatiaľ neavizovali žiadne zvyšovanie cien v najbližších mesiacoch," uviedol predseda predstavenstva Coop Jednota Adrián Ďurček. Aj keby prišlo k zvýšeniu nákupných cien, obchodníci tvrdia, že koneční spotrebitelia to pocítia iba čiastočne.
Priemerné nákupné ceny hovädzieho mäsa v jednotlivých týždňoch v roku 2005 | ||||||||
2. | 4. | 6. | 8. | 10. | 12. | 14. | 16. | |
býky (Sk/kg) | 85,95 | 86,64 | 86,86 | 88,84 | 89,12 | 93,64 | 91,91 | 93,04 |
kravy (Sk/kg) | 58,71 | 59 | 59,77 | 60,41 | 62,85 | 61,86 | 63,2 | 64,68 |
Zdroj: ATIS |