HN/ Pavol Funtál
StoryEditor

Slovensko ako najlepšie na svete. V týchto ukazovateľoch patríme medzi absolútnu špičku

01.01.2019, 15:00
Autor:
pebpeb
Naša krajina sa v jednom ukazovateli ocitla v elitnej spoločnosti medzi Rakúskom, Islandom a Fínskom.

Infraštruktúra a makroekonomická stabilita. To sú dve oblasti, v ktorých má Slovensko najsilnejšie stránky, keď sa porovnáva s ostatnými krajinami vo svete.

Podľa rebríčka konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra je naša krajina úplne najlepšia na svete v indikátore, ktorý ukazuje úroveň práv pracujúcich. Tento ukazovateľ je súčasťou desiatok ďalších, na základe ktorých bol celý rebríček zostavený.

Skóre je prispôsobené indexu ITUC Global Rights Index, ktorý meria úroveň ochrany medzinárodne uznávaných základných pracovných noriem. O prvé miesto sa delíme s ďalšími troma krajinami - Rakúskom, Islandom a Fínskom.

Na najlepšom mieste sme ešte v dvoch prípadoch. Dynamiku dlhu máme najlepšiu na svete spoločne s 35-timi krajinami. Tento index meria zmenu pomeru verejného dlhu k HDP, ktorý vychádza z úverového ratingu štátu a úrovne zadlženia vo vzťahu k jeho HDP.

Slovensko má takisto 100-percentný prístup k elektrickej sieti. Podobne je na tom však ďalších 65 krajín sveta, s ktorými sa delíme o prvú priečku.

Slovensko v elitnej desiatke

Slovensko sa do prvej svetovej desiatky dokázalo prebojovať ešte v troch oblastiach. Prvou je hustota železničnej siete (v prepočte na kilometer štvorcový), kde sme sa dostali na siedme miesto v spoločnosti ďalších 19-tich krajín.

Na ôsmom mieste sme v ukazovateli podiel importov na hrubom domácom produkte. Slovensko dosiahlo úroveň hodnoty dovozu všetkých tovarov a služieb 95,8 percenta na celkovom HDP krajiny. Najväčší podiel na svete má Hongkong.

Na desiate miesto nás vyšvihol ukazovateľ dobrého mena bánk. Respondenti v prieskume odpovedali na otázku, na koľko sú podľa nich spoľahlivé banky v danej krajine.

Úspech vo vzdelávaní aj dynamike podnikania

Slovensko sa dobre umiestnilo aj v ďalších oblastiach. 11. miesto dosahujeme v kvalite spravovania pôdy. Skóre tohto ukazovateľa posudzuje spoľahlivosť infraštruktúry, transparentnosť informovania, geografické pokrytie, riešenie sporov o územie a rovný prístup k vlastníckym právam. 

V ukazovateli obchodných taríf sme skončili na 15. pozícii. Tarify boli merané ako vážený priemer uplatnenej colnej sadzby. Ich najnižšiu úroveň dosiahol Hongkong. 

Úspešný výsledok si Slovensko pripísalo aj v oblasti vzdelávania. Vyše 12 ukončených rokov vzdelania (populácie nad 25 rokov) nás posunulo na 16. miesto na svete. Prvá priečka patrí Fínsku.

17. miesto na svete patrí Slovensku v regulačnom rámci pre platobnú neschopnosť. Skóre meria primeranosť a integritu právneho rámca uplatniteľnosti na likvidáciu a reorganizáciu právnych konaní firiem.

Spôsob výpočtu

Jednotlivé kategórie sú súčasťou indexu globálnej konkurencieschopnosti, ktorý každoročne posudzuje 140 krajín sveta. Celkovo zohľadňuje 98 indikátorov v 12 pilieroch.

Kombináciou indikátorov sa vypočítalo celkové skóre krajiny. USA dosiahli 85,6 bodu. Priemerné skóre krajín je 60 bodov, čiže 40 bodov od hornej hranice.

Slovensko získalo v hodnotení 66,8 bodu. Spoločnou črtou všetkých krajín je, že všetky majú priestor na ďalšie zlepšovanie.

Veľkú časť dát pre vyhodnocovanie jednotlivých indikátorov brali tvorcovia indexu z Executive Opinion Survey, ktorú zostavuje Svetové ekonomické fórum. Prieskum každoročne poskytuje hodnotenie kritických oblastí konkurencie schopnosti, pre ktoré chýbajú štatistické dáta z dôvodu nemožnosti ich merať.

01 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 02 - Modified: 2024-02-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Nové výzvy pre zvýšenie konkurencieschopnosti v EÚ 03 - Modified: 2024-01-25 12:52:53 - Feat.: - Title: Rizikom pre ekonomiku je aj strata konkurencieschopnosti firiem, upozorňuje Kamenický 04 - Modified: 2023-12-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Vlaňajší rekordný zisk nezopakujeme. Máme najekonomickejšiu výrobu s najdrahšími vstupmi, tvrdí Duslo 05 - Modified: 2023-11-02 23:00:00 - Feat.: - Title: V Slovalcu sa potichu hovorí o nových projektoch. Jeho matka má obavy z tlaku Číny na náš automotive
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:28