StoryEditor

Vilky pre manažérov Kie budú minimálne rok meškať

12.06.2006, 00:00
Oficiálne stále platí, že bývanie pre vrcholný manažment Kia Motors v Bratislave má slovenská strana zabezpečiť do konca októbra. Nezačalo sa však robiť ani na projektovej dokumentácii pre stavebné povolenie, stavať preto začne asi až v budúcom roku.

Oficiálne stále platí, že bývanie pre vrcholný manažment Kia Motors v Bratislave má slovenská strana zabezpečiť do konca októbra. Nezačalo sa však robiť ani na projektovej dokumentácii pre stavebné povolenie, stavať sa preto začne asi až v budúcom roku. Za meškanie si môžu Kórejčania sami. Najprv im pridlho trval výber vhodnej lokality, teraz už tretí mesiac konzultujú vnútorné vybavenie jednotlivých domov i celého areálu. "Je to zaujímavá mentalita a v mnohom sa ich názory a predstavy od tých našich líšia. Čo my považujeme za dôležité, je pre nich zbytočné - a naopak. Napríklad, milujú teplo v dome, kým mi radšej vetráme," vysvetľuje autor projektu Dušan Voštenák zo spoločnosti Žilinská developerská.
Tento architekt pripravil aj projekt kórejskej dediny v Krasňanoch pri Žiline. Pri príprave víl sa vychádza práve z tohto projektu, aby Kórejčania mali v Čiernej Vode "všetko podľa vlastného gusta". Voštenák predpokladá, že projektová dokumentácia bude hotová do konca roka a areál sa bude stavať klasickým spôsobom, čo potrvá minimálne deväť mesiacov.
"Kia Motors bude musieť ustúpiť. Dohodnutý termín kolaudácie je úplne nereálny, veď už dávno mal byť dokončený tender na zhotoviteľa a ešte nie sú ani projekty. Zatiaľ kórejských partnerov len ústne upozorňujeme, že bývať budú oveľa neskôr, ako plánovali. Ale keď sa tento týždeň nič nezmení, začneme konať aj písomne," hovorí generálny manažér celého projektu Stanislav Grobár.
Na pôde sa ušetrilo
Predstavitelia Kia Motors a Hyundai Mobis sa sami rozhodli, že ich vrcholný manažment bude bývať v Čiernej Vode, ktorá ako súčasť Chorvátskeho Grobu pri Bratislave patrí do katastrálneho územia Senec. Areál má rozlohu desať hektárov a jeho výstavba bude stáť 1,2 miliardy korún.
V Čiernej Vode bude 67 domov pre nižší manažment, sedem pre vyšší a jedna vila pre top manažéra. Výstavbu zabezpečí spoločnosť MH Development, ktorá vznikla pri ministerstve hospodárstva.
Podľa Grobára si Kórejčania po piatich rokoch odkúpia celý areál za nominálnu cenu. Cena pozemku je 2 750 korún za štvorcový meter (pôvodná ponuka v Záhorskej Bystrici znela na 3 500 korún za štvorcový meter) a zavkladovanie vlastníctva k pozemkom do katastra sa uskutočnilo minulý týždeň. Finančná úspora sa dosiahla aj tým, že rozloha klesla z pôvodných 15 na súčasných desať hektárov.
Nadštandard až po odkúpení
"Volíme najjednoduchšie riešenia a aj vnútorné vybavenie zodpovedá slovenskému štandardu. Všetko navyše si Kórejčania doplnia vo vlastnej réžii až po odkúpení domov do vlastníctva," konštatuje Voštenák. Domy sa odpredajú približne za 935 miliónov korún, takže Slovensko celý projekt bude dotovať asi 231 miliónmi korún.
Nižší manažéri budú bývať v trojizbových apartmánových bytoch s celkovou rozlohou do 150 štvorcových metrov. Každý samostatný byt má tri podlažia.
Keďže Kórejčania si podľa Voštenáka veľmi potrpia na hierarchiu, dvojpodlažné domy pre vyšších manažérov s rozlohou približne 200 štvorcových metrov budú stáť oddelene.

Ako má vyzerať kórejská vilová štvrť
- V Čiernej Vode bude 67 domov pre nižší manažment, sedem pre vyšší a jedna vila pre top manažéra.
- Nižší manažéri budú bývať v trojizbových apartmánových bytoch s celkovou rozlohou do 150 štvorcových metrov.
- Domy pre vyšších manažérov s rozlohou približne 200 štvorcových metrov budú stáť oddelene.
- Okrem domov sa vláda zaviazala vybudovať klubový dom, parkovisko, štyri tenisové a dve asfaltové ihriská.

V Čiernej Vode Kórejci nebudú vytŕčať z davu, výstavba nadštandardných domov sa tu rozbieha aj bez nich. Snímka archív

01 - Modified: 2003-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tendre v EÚ -- 26
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:17