Určite je to zlyhanie kontrolného systému. Tak hodnotí najnovší škandál predaja mäsa z chorých poľských kráv šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.
300 kíl takéhoto hovädzieho sa dostalo aj na Slovensko, do predajní, reštaurácií a dokonca aj do škôl.
"Je to mäso, ktoré sa za bežných podmienok pri pravidelných prehliadkach vylučuje z potravinového reťazca," vysvetlil v HNtelevízii Bíreš.
Podľa neho bolo určite nebezpečné. "Je to závislé však na tom, akou chorobu zviera trpelo," vyhlásil.
Približne 60 percent chorôb sa vyskytuje u človeka aj u zvierat. "Čiže je možný prenos choroby z produktov, potravín pochádzajúcich zo zvierat aj na človeka," uviedol šéf kontrolórov.
V súvislosti s tým je dôležité, že toto mäso zrejme bolo tepelne upravené, čím boli baktérie usmrtené. Mäso z dlhodobo chorého zvieraťa je však menej výživné a je predpoklad, že zviera bolo liečené, teda jeho svalovina obsahuje hormóny či antibiotiká.
"Na Slovensku nezlyhal nikto, lebo ako viete, potraviny majú voľný pohyb v rámci Európskej únie," tvrdí Bíreš.
Viac sa dozviete vo videu vyššie.