StoryEditor

Hackeri dokážu počítač ovládnuť aj za pol minúty

22.03.2006, 23:00
Počítač pripojený k internetu s "nezaplátaným" operačným systémom od Microsoftu vydrží bez toho aby ho ovládol niekto zvonku v priemere hodinu. Vyplýva to zo správy spoločnosti Symantec o bezpečnostných hrozbách na internete.
Počítač pripojený k internetu s "nezaplátaným" operačným systémom od Microsoftu vydrží bez toho, aby ho ovládol niekto zvonku, v priemere hodinu. Vyplýva to zo správy spoločnosti Symantec o bezpečnostných hrozbách na internete.
Test Symantecu zahŕňal nebezpečenstvá, ktoré môžu počítač alebo sieť ohroziť automaticky, a to aj bez pomoci užívateľa. Počítače boli pripojené na internet od 16. novembra 2005 až do konca roku. Najlepšie v skúške obstáli tie, ktoré boli vybavené operačným systémom s nainštalovanými bezpečnostnými aktualizáciami. Bez ohľadu na to, či išlo o servery alebo stolné počítače, počas testovania ich nedokázal úspešne napadnúť nik. Naproti tomu, Windows XP Professional bez zapnutého firewallu (ten by mal zabrániť prístupu hackerov do počítača) vydržal 37 sekúnd až 22 hodín. Výnimkou je operačný systém Linux. Ten aj napriek tomu, že bol na internet pripojený len v základnej konfigurácii, prežil skúšku bez úspešného napadnutia.

Aktualizácie pre všetkých
Základnou ochranou proti napadnutiu by pre ľudí s počítačmi vybavenými systémom Microsoft Windows mali byť práve zapnuté automatické aktualizácie. Túto službu môžu využiť aj tí, ktorí používajú nelegálny systém. "Bezpečnostné aktualizácie sa dajú nainštalovať aj bez toho, aby sa overovala legálnosť kópie operačného systému. Kým bezpečnostné zlepšenia sú prístupné pre každého, zákazníci s legálnym Windows XP majú k dispozícii aj ďalšie služby navyše," vyhlásil hovorca regionálneho zastúpenia Microsoftu Jiří Grund.
Vyššie bezpečnostné riziko pri operačnom systéme Windows vyplýva aj z jeho veľkej rozšírenosti. "Motivácia pokúšať sa napadnúť systém, ktorý je v rámci internetu minimálne rozšírený, je väčšinou rovnako minimálna," hovorí hlavný softvérový architekt antivírusovej spoločnosti Eset Richard Marko. Podľa neho by si mal užívateľ pred pripojením počítača na internet nainštalovať najprv antivírusový systém, následne všetky dostupné bezpečnostné záplaty a až potom začať s ním pracovať. K bezpečnostným záplatám majú podľa neho zvyčajne oveľa lepší prístup majitelia legálneho softvéru.

Nelegálny program môže vyjsť draho

Podľa niektorých softvérových spoločností je práve snaha nainštalovať nelegálne programy častým zdrojom vírusových infekcií.
"Váš počítač bude v nebezpečenstve napadnutia škodlivými kódmi, ak budete prehľadávať a navštevovať internetové stránky, ktoré ponúkajú takzvané generátory registračných čísel, prirátske registračné čísla, cracky (programy na obídenie kontroly pravosti softvéru), či nelegálne verzie programov," upozorňuje firma NuonSoft. Za pravdu jej dávajú aj databázy antivírusových spoločností, podľa ktorých cracky a generátory registračných čísel pre úžitkový softvér obsahujú najčastejšie trójske kone, ktoré nechajú pre hackerov v počítači otvorené "zadné dvierka". Tvorcovia škodlivých kódov sa snažia svoje produkty pribaľovať k týmto programom najmä preto, lebo ľudia, ktorí nelegálny softvér inštalujú, majú prístup k administrátorským právam v operačnom systéme, a tak výrazne uľahčia jeho infiltráciu.

Koľko vydrží počítač pripojený na internet, kým ho niekto ovládne (h:m:s)
Operačný systém

Minimálny čas

Maximálny čas

Priemer

MS Win. XP Professional - bez záplat 0:00:37 22:13:18 1:00:12
MS Win. 2000 Professional - bez záplat 0:01:19 20:18:03 1:03:18
MS Win. 2000 Professional - Service Pack 4 0:00:39 21:02:48 1:14:20
SuSE Linux 9 Desktop

nenapadnutý

nenapadnutý

nenapadnutý

MS Win. 2000 Professional - plné záplaty

nenapadnutý

nenapadnutý

nenapadnutý

MS Win. XP Professional - plné záplaty

nenapadnutý

nenapadnutý

nenapadnutý

MS Win. XP Professional - Service Pack 2

nenapadnutý

nenapadnutý

nenapadnutý

Zdroj: Symantec Corporation
01 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hackeri napadli kreditné karty 02 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prominentné mená v afére Mannesmann 03 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maximálne bezpečné dáždniky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 18:37