StoryEditor

S Malchárkom prichádzajú aj jeho ľudia

14.10.2005, 00:00
S nastupujúcim ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom prišli na ministerstvo aj noví ľudia, ktorí budú tvoriť jeho poradný tím. Malchárek zatiaľ vymenoval do fukcie odborníka plniaceho úlohy pre člena vlády, teda poradcu, štyroch ľudí - Ľuboša Ševčíka, Daniela Mihoka, Petra Vlasatého a Juraja Krištáka.

S nastupujúcim ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom prišli na ministerstvo aj noví ľudia, ktorí budú tvoriť jeho poradný tím. Malchárek zatiaľ vymenoval štyroch poradcov - Ľuboša Ševčíka, Daniela Mihoka, Petra Vlasatého a Juraja Krištáka.
Tímová práca
"Všetci majú odborné vzdelanie a dostatok pracovných skúseností. Navyše sú absolútne bezúhonní," povedal Malchárek, podľa ktorého je štvorica odborníkov zatiaľ iba časťou celého poradného tímu.
Poradcovia zatiaľ nemajú presne určené funkcie, ani odvetvia. "Momentálne sme na ministerstve v počiatočnej etape, takže všetky oblasti musíme obhospodarovavať spoločne. Neviem si dobre predstaviť, ako by každý jeden z nich pôsobil iba v jednej problematike, napríklad v privatizácii, energetike a podobne", dodal minister s tým, že zatiaľ pôjde o tímovú prácu.
Až po čase, keď sa skupina poradcov skompletizuje, začne každý z nich pôsobiť vo svojej sfére. Malchárek tvrdí, že ich hlavnou náplňou bude koordinácia úloh medzi ním a ministerstvom, ako aj s externým prostredím.
V neposlednom rade by poradcovia mali pomáhať pri riešení zásadných otázok v rezorte hospodárstva. Ich pôsobenie ovplyvní aj novým ministrom plánovaná zmena organizačnej štruktúry rezortu. Konečný počet ľudí vo svojom poradnom tíme zatiaľ Malchárek nechcel špecifikovať.
Najviac poradcov mal Rusko
Bývalý minister Pavol Rusko mal počas svojho pôsobenia deväť poradcov. Ako povedal exministrov hovorca Maroš Havran, každý z nich zodpovedal za určitý sektor. "Pri nominovaní poradca dostal dekrét, na základe ktorého mohol vykonávať svoju činnosť a kde bolo presne uvedené, za čo konkrétne zodpovedá," hovorí Havran.
Pokiaľ ide o odmeny pre ministrových najbližších ľudí, Havran tvrdí, že nie sú až také vysoké, ako si bežní občania často myslia. "Celkový mesačný príjem ministerského poradcu je zhruba 30-tisíc brutto," dodal.
Prvý šéf rezortu hospodárstva tejto vlády Róbert Nemcsics mal iba 5 poradcov. Ako zdôraznil, títo ľudia mali iba štatút poradcov, pretože po jeho príchode boli niektoré funkcie na ministertve, kde chcel mať svojich ľudí, neobsadené. "V zmysle radcov som využíval iba jednotlivých vedúcich odborov a sekcií," uzavrel.

Súčasný poradný tím ministra hospodárstva
Ľuboš Ševčík
- absolvent Obchodnej fakulty Vysokej školy ekonomickej a Právnickej fakulty Univerzity Komenského. V doterajšom období pracoval v bankovníctve, konkrétne vo Všeobecnej úverovej banke a v OTP banke. V súčasnosti je členom predstavenstva v spoločnosti Letisko M. R. Štefánika.
Daniel Mihok - ukončil Obchodnú fakultu Ekonomickej univerzity v Bratislave a postgraduálne štúdium na University of Hartfort v USA. Pôsobil na Protimonopolnom úrade a následne v súkromnom sektore.
Peter Vlasatý - vyštudoval Ekonomickú fakultu na Univerzite Mateja Bela. Od roku 1999 pôsobil v Deloitte and Touche v ČR. Špecializuje sa na reštrukturalizáciu a reorganizáciu veľkých priemyselných podnikov.
Juraj Krišťák - je obsolventom Pravnickej fakulty Univerzity Komenského. Pracoval vo Všeobecnej úverovej banke, ako aj v Slovensko-americkom podnikateľskom fonde. V súčasnosti pôsobí ako advokát.

Kde si ministri doposiaľ nechali poradiť
* v energetike
* v privatizácii
* vo vybraných priemyselných odvetviach
* v práve
* v komunikácii a v mediách
* v ochrane spotrebiteľov

01 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Telekomunikáciám v USA sa nedarí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:54