Auto dostanete s plnou nádržou a také ho zase vracajte. Natankovanie na čerpacej stanici vás totiž vyjde lacnejšie, ako keď doveziete auto s poloprázdnou nádržou a požičovňa zvyšok pohonných hmôt doúčtuje. Ak po vás požičovňa chce vopred zaplatiť plnú nádrž s tým, že budete môcť vrátiť prázdnu, veľmi výhodné to nie je, zvlášť pri krátkych pôžičkách. Benzín, ktorý v nádrži necháte, už vám totiž späť nepreplatia. Štandardná je tiež kaucia na pohonné hmoty. Býva to okolo 200 eur. Už pri požičiavaní je potom vhodné zaujímať sa, ako ďaleko od požičovne je čerpacia stanica. „To platí najmä v prípade malých skútrov, kedy môže byť aj najazdenie menšej vzdialenosti predsa len v nádrži poznať. Prípadne je dobré si ponechať potvrdenku o čerpaní paliva, kde je označené jeho množstvo a tiež čas, kedy bolo čerpané,“ radí autoklub ÚAMK.HN/Peter Mayer
StoryEditor

Benzina otvorila čerpačku na Slovensku, v expanzii chce pokračovať

15.04.2019, 15:45
Autor:
ČTKČTK
Na Slovensko sa Benzina vracia po 15 rokoch.

Sieť čerpacích staníc Benzina z petrochemického holdingu Unipetrol vstúpila na slovenský trh. Pumpu otvorila v Malackách na západe krajiny neďaleko hraníc s Českom a vo svojej expanzii v krajine pod Tatrami chce v budúcnosti pokračovať. Informoval o tom hovorca Unipetrolu Pavel Kaidl.

Na Slovensko sa Benzina vracia po 15 rokoch. Najviac čerpacích staníc v krajine pod Tatrami má bratislavská rafinéria Slovnaft z maďarskej skupiny MOL.

"Investícia na Slovensku má dlhodobú povahu. Chceme ísť postupnými krokmi a sme presvedčení, že sa staneme na slovenskom trhu jedným z významných hráčov. Dosiahnutie úrovne desiatich staníc do konca tohto roka by bolo úspechom, ale dôležitejšie než vysoké tempo rozvoja je pre nás dodržanie naplánovaného obchodného modelu," uviedol v tlačovej správe Tomasz Wiatrak, podpredseda predstavenstva Unipetrolu zodpovedný za maloobchodné aktivity.

Na konci roku 2017 bolo na Slovensku v prevádzke zhruba 900 čerpacích staníc. Z toho najviac (253) mal Slovnaft. Na druhom mieste v rebríčku členov slovenskej asociácie petrolejárskeho priemyslu a obchodu skončil OMV Slovensko (91) pred koncernom Shell (85).

Líder v počte čerpačiek

Benzina je lídrom v počte čerpacích staníc v Česku, kde ich má 412, a objemom predaných hmôt ovláda zhruba štvrtinu trhu.

Pri expanzii na Slovensko sa chce Benzina zamerať na spoluprácu s menšími prevádzkovateľmi čerpacích staníc, je otvorená ale aj akvizíciám väčších reťazcov. Pumpa Benziny v Malackách je rekonštruovanou stanicou prevzatou od doterajšieho prevádzkovateľa.

Jediný spracovateľ ropy v Česku

Unipetrol je jediným spracovateľom ropy v Česku a okrem vlastníctva Benziny je jedným z najvýznamnejších českých výrobcov plastov. Od roku 2005 patrí do poľskej skupiny PKN Orlen, ktorá sa vlani stala jediným vlastníkom spoločnosti.

Ročná kapacita oboch rafinérií v Kralupoch a Litvínove je dohromady deväť miliónov ton ropy, z toho v Kralupskej rafinérii 3,3 milióna ton. Zvyšok pripadá na Litvínov.

01 - Modified: 2024-01-05 12:18:50 - Feat.: - Title: VIDEO: Dramatické momenty na známom odpočívadle. Vodič vletel z D1 na čerpaciu stanicu, spôsobil spúšť 02 - Modified: 2023-08-27 11:38:39 - Feat.: - Title: V Rumunsku explodovala čerpacia stanica. Hlásia jednu obeť a 57 zranených 03 - Modified: 2023-04-25 06:52:58 - Feat.: - Title: Manažérka Shell pre Česko a Slovensko pre HN: Pripravujeme masívnejší rozvoj nabíjacích riešení 04 - Modified: 2023-02-28 18:30:00 - Feat.: - Title: Stojan Shell vydal v Bratislave viac paliva, ako je technická kapacita nádrže. Gigant kauzu obhajuje 05 - Modified: 2023-01-09 11:16:43 - Feat.: - Title: Pre rekonštrukciu v utorok zatvoria čerpaciu stanicu na odpočívadle Hrádok, upozorňujú diaľničiari
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:55