StoryEditor

Individuálny systém by bol veľmi drahý a neefektívny

15.12.2005, 23:00

Skupina výrobcov a dovozcov svetelných zdrojov a svietidiel vytvorila v Nových Zámkoch neziskové združenie EKOLAMP Slovakia, ktoré zastrešuje kolektívny systém zameraný na zber, ekologické spracovanie a recykláciu elektroodpadu z týchto výrobkov.
Zakladateľmi združenia sú spoločnosti OSRAM Slovakia, a. s., a Philips Slovakia, s. r. o., divízia Lighting, GE Hungary Rt. a LEUCI S. P.A -- Taliansko. Združenie má v súčasnosti už 47 členov a plní za nich všetky povinnosti súvisiace s novou legislatívou v súlade so základnými princípmi európskych smerníc.
Systém zberu a ekologickej recyklácie elektroodpadu zo svetelných zdrojov a svietidiel zabezpečujú výrobcovia a dovozcovia z prostriedkov získaných po 13. auguste 2005 z recyklačného poplatku, ktorý zaplatia spotrebitelia pri nákupe nového výrobku. Jeho výška je 10 korún bez DPH. Členovia EKOLAMP-u Slovakia odvádzajú tento poplatok na účet združenia, a to za nich plní zákonom stanovené povinnosti. Uvedomujú si totiž, že ak by každý z nich individuálne zriadil a prevádzkoval vlastný systém, bolo by to veľmi drahé a neefektívne.
Výkonný riaditeľ združenia Erik Kubicskó za konkrétny cieľ EKOLAMP-u označil do roku 2008 dosiahnuť 50-percentnú mieru zberu svetelných zdrojov s obsahom ortuti, čo predstavuje približne tri milióny kusov.
So zreteľom na to, že veľké množstvo svetelných zdrojov a prakticky všetky svietidlá, na ktoré sa vzťahujú ustanovenia zákona o spätnom odbere, separovanom zbere a ekologickej recyklácii, sa používajú v priemysle a v inštitúciách, venuje združenie EKOLAMP Slovakia zvýšenú pozornosť práve týmto subjektom. Firmy vlastne predstavujú samostatné miesta zberu. Ak odovzdávajú naraz väčšie množstvá použitých svetelných zdrojov alebo svietidiel ako 100 kusov, jazdí k nim zmluvná preprava.
Združenie EKOLAMP Slovakia sa venuje aj budovaniu siete miest separovaného zberu a spätného odberu pre malých používateľov, predovšetkým z domácností. Do konca roka 2006 chce mať v každom okresnom meste zmluvné miesto separovaného zberu a ponúka spoluprácu každému predajcovi, ktorý chce umožniť spätný odber vypálených svetelných zdrojov od domácností, zdôrazňuje Kubicskó.
Podrobnosti môžu prípadní záujemcovia nájsť aj na internetovej stránke www.ekolamp.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 11:36