StoryEditor

Výrobky z recyklovaných plastov bodujú

17.11.2005, 23:00

Spracovanie recyklovaných plastov na výrobky, ktoré majú vysoké úžitkové hodnoty, je hlavnou náplňou činnosti zamestnancov spoločnosti Krasplast v Terchovej -- Vyšných Kamencoch. Podľa jej riaditeľa Ivana Višňovského dosahujú pritom solídne výsledky. Minimálne 20 -- 30 percent nimi vyzbieraných recyklovateľných plastov dokážu spracovať spätne vo výrobe a zvyšnú časť spracúvajú na nové výrobky, ako je napríklad dlažba vhodná do priemyselných objektov a garáží z mäkčeného PVC či zákrytové dosky na telekomunikačné káble a tri druhy strešnej krytiny z polypropylénu a polyetylénu.
Veľmi dobré výsledky dosahujú v Krasplaste osobitne pri výrobe strešnej krytiny, ktorá je imitáciou dreveného šindľa. Je vhodná na rôzne prístrešky, altánky a chatky. Odskúšali ju na vlastných objektoch a úspešne aplikovali aj pri rekonštrukcii prírodného amfiteátra v Terchovej, kde použili celkovo 2 500 m2. Určitý objem zrecyklovaných plastov predali aj do zahraničia, najmä do Poľska.
Najnovším výrobkom, ktorého výrobu rozbehli v poslednom období, je hrubostenná dlažba do priemyselných objektov a na parkoviská, vo vyhotovení plná aj polovegetačná s možnosťou zatrávnenia povrchu. Na uvedené výrobky získali autorské osvedčenie patentového úradu a urobili všetky potrebné skúšky. Výrobky tohto druhu, obrazne povedané, bodujú. Nahrádzajú rôzne napríklad betónové komodity, pričom ich výhodou je popri zachovaní kvality najmä lepšia cena a v neposlednom rade ľahšia manipulácia.
V spoločnosti sa recyklácii plastov venuje tím skúsených pracovníkov, ktorí si uvedomujú, že alfou a omegou úspechu sú iniciatíva a inovatívne nápady. Tie sú potrebné aj pri prekonávaní problémov so spracovaním a s využitím nie vždy kvalitných vstupných surovín, ktoré sa musia zapracúvať do výrobkov nižšej triedy. Celkovo podľa Višňovského finalizácia získaných recyklovaných odpadových plastov je jeden z najlepších spôsobov, ako možno kontrolovať využívanie dotácií a prínos Recyklačného fondu. Recyklácia a následné spracovanie odpadov sa profiluje ako dôležitá súčasť produkcie plastových výrobkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 04:59