TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Zamestnanci U.S. Steelu pochodovali v Košiciach, žiadali vyššie mzdy

17.05.2019, 17:22
Autor:
TASRTASR
Pre nespokojnosť s zvyšovaním miezd odbory v apríli vyhlásili v podniku štrajkovú pohotovosť.

Zvýšenie tarifných miezd žiadalo viac ako tisíc zamestnancov oceliarní U.S. Steel na piatkovom zhromaždení a pochode v centre Košíc. Podujatie organizovali odborári z hutníckej fabriky na podporu kolektívneho vyjednávania.

Pre nespokojnosť s zvyšovaním miezd odbory v apríli vyhlásili v podniku štrajkovú pohotovosť.

"Je to podpora zamestnancov vyjadrená verejne, že chceme dosiahnuť vyššie tarifné mzdy, ako doteraz ponúka zamestnávateľ, čo je v priemere len 20 eur na zamestnanca," uviedol k akcii predseda Rady odborov OZ KOVO U.S. Steel Košice Juraj Varga.

Trvajú na svojej požiadavke

Zástupcovia zamestnancov v rámci kolektívneho vyjednávania dodatku ku kolektívnej zmluve trvajú na svojej požiadavke zvýšenia tarifnej mzdy o 70 eur.

Pre nedohodu vyhlásili kolektívne vyjednávanie v apríli za sporné a bola k nemu prizvaná sprostredkovateľka určená ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny.

"V prípade, že sa obe vyjednávacie strany nedohodnú ani za aktívnej účasti sprostredkovateľky, bude toto konanie vyhlásené za neúspešné a zástupcovia zamestnancov potom nevylučujú ani krajné riešenie - vyhlásenie štrajku," informovali odborári. Najbližšie rokovanie bude v utorok 21. mája.

Horšia situácia na trhu

Vedenie fabriky poukazuje najmä na zhoršujúcu sa situáciu na trhu s oceľou. V hutníckom závode je v mesiaci máj zavedený štvordňový pracovný týždeň. Prezident U.S. Steel Košice James Bruno už pripustil, že by sa toto opatrenie mohlo predĺžiť aj na jún.

"Aktivity odborárov komentovať nebudeme. Sú detailne informovaní o situácii na trhu s oceľou. O tom, aká je vážna, hovorí aj štvrtkové vyhlásenie asociácie európskych oceliarov Eurofer," uviedol hovorca košických oceliarní Ján Bača. Podľa Euroferu hrozí európskemu oceliarskemu sektoru nová kríza.

Dôvodom je kombinácia viacerých nepriaznivých faktorov, ako sú zvyšovanie dovozu ocele, spomaľovanie rastu ekonomiky, vysoké a nestabilné ceny surovín či rastúce ceny emisných povoleniek.

Odborári podľa Vargu vedia o zložitej situácii v oceliarskom priemysle. "Tie vplyvy trhu sú jedna vec, druhá je, že my naozaj chceme upozorniť celé Slovensko a všetkých pracujúcich, že sme členmi Európskej únie a naozaj si zaslúžime za prácu v Európe aj európsku plácu. Aj tento podporný míting je vyjadrením toho, že by sme mali vnímať tieto veci aj na Slovensku tak, ako sa má," povedal.

01 - Modified: 2024-03-25 10:17:36 - Feat.: - Title: Zamestnanci očakávajú na pracovisku čoraz originálnejšie benefity, vysvetľuje odborník 02 - Modified: 2024-03-12 16:30:00 - Feat.: - Title: Trenčianskej nemocnici chýba 65 sestier, nových kolegov lákajú na 5-tisícový príspevok 03 - Modified: 2024-03-07 13:10:20 - Feat.: - Title: Štvordňový pracovný týždeň majú niektorí na Slovensku už dnes 04 - Modified: 2024-01-21 10:40:33 - Feat.: - Title: Víťazom dekády sú slovenskí zamestnanci 05 - Modified: 2024-01-29 13:44:45 - Feat.: - Title: Odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne v tomto roku. V akej výške sú od januára?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:35